Министерството на културата има идея да превърне острова „Свети Кирик”

...
Министерството на културата има идея да превърне острова „Свети Кирик”
Коментари Харесай

Идея на МК: Свети Кирик край Созопол да стане остров на изкуствата

Министерството на културата има концепция да трансформира острова „ Свети Кирик” край Созопол в остров на изкуствата. Експерти от Лувъра в Париж демонстрират интерес и предпочитание за вложения в културния обект.
Сградата на Рибарското учебно заведение на острова обаче е в окаяно положение и има заплаха от сриване, оповестява bTV.
Рибарското учебно заведение е намерено през 1930 година персонално от Цар Борис III. Целта обаче била да се заобиколят клаузите на Ньойския контракт и да се приготвят спецчасти в морското дело. Още при градежа излиза наяве, че на острова е имало храм на Бог Аполон.
„ Островът е паметното ядро на Аполония, а в Средновековието тук е открита първата базилика. По-нататък в късното Средновековие тук съществува и манастира „ Свети Кирик и Юлита”, чието име носи островът”, описа шефът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.
В региона са открити безчет антики. Част от тях са в Лувъра и през лятото бяха изложени в музея в Созопол. Сред тях е и скулптура на Пан от антична Аполония. Предполага се, че е открита в Созопол в края на XIX век и се съхранява в Лувъра сега.
Сега министърът на културата Боил Банов предлага „ Свети Кирик” да стане международен остров на изкуствата. „ Мисля, че ще бъде неповторимо място там и за туристите, и за страната като имидж. Защото един остров, който съчетава в себе си от археологията до актуалните изкуства, където ще могат да се събират хора от целия свят, в това число и да дебатират, да проучват, да вършат изложения, да се случват доста неща, той ще бъде извънреден привлекателен център”, уточни Банов.
Местните хора обаче не имат вяра в реализацията на концепцията, тъй като през годините са получавали доста обещания.
„ Това е една остаряла концепция. Идеята стои от дълго време, нека да се осъществя, ние го чакаме с нетърпение”, сподели кметът на Созопол Панайот Рези.
Сградата на Морското учебно заведение може да остане единствено върху картичките, в случай че скоро не се възроди в център на изкуствата, споделят специалистите.
В момента на остров Свети Кирик има пропускателен режим, тъй като дребна част от него се употребява за катерите на „ Гранична полиция”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР