Министерството на културата и областната управа на София започнаха запечатване

...
Министерството на културата и областната управа на София започнаха запечатване
Коментари Харесай

Редакцията на в. Труд е запечатана заради спор за наем. Медията обяви гражданско неподчинение

Министерството на културата и регионалната администрация на София започнаха запечатване на офисите, в които се намира редакцията на вестник “Труд ”. Властите обосновават решението си с това, че изданието не е плащало наем за пространствата, които са държавна благосъстоятелност. От редакцията на изданието отхвърлят това.

Новината беше обявена на уеб страницата на в.. Областната администрация на София разгласява, че в понеделник е планувано наложително изземване на парцела, който е обществена държавна благосъстоятелност.

Министерството на културата удостовери, че мотивът е разногласието за контракта за наем за парцела.

Издателят на “Труд ” Петьо Блъсков сподели пред, че медията афишира “гражданско непокорство ” и членовете на екипа ѝ няма да изоставен офиса и ще се опитат да издадат вестника.

Спорът сред Министерството на културата в. “Труд ” стартира през август, когато Министерството на културата за прекратяването на контракта за наем на офиси в своя постройка, които са отдадени на вестник “Труд ”. Решението провокира остра реакция от страна на изданието, както и обвинявания в посягане против свободата на словото от политици.

Министерството на културата популяризира информация, съгласно която компанията издател на вестника “Труд Медиа ” ЕООД няма контракт за наем на пространствата. Ведомството уточни, че договорът е подписан с компанията “Южен кръст 2001 ” ЕООД - друга компания, обвързвана с издателя на в. “Труд ” Петьо Блъсков. Министерството твърди, че компанията му дължи близо 150 000 лв. за наеми и консумативи.

В понеделник регионалната администрация на София заяви, че договорът сред Министерството на културата и компанията “Южен кръст 2001 ” е преустановен поради нарушаване на изискванията му.
Касае се за неплащането на двумесечни вноски и/или консумативи, както и преотдаването на пространствата на друго сдружение
“Касае се за неплащането на двумесечни вноски и/или консумативи, както и преотдаването на пространствата на друго сдружение – „ Труд Медиа “ ЕООД ”, написа в известието. Според Областната администрация това дава съображение за издаване на заповед за изземване на недвижимите парцели.

Министерството на културата и регионалната администрация показват, че в офисите ще бъде настанен Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), за чиито потребности е планувана постройката.

Изданието от своя страна твърди, че няма отговорности към Министерството на културата и оспорва решението за преустановяване на контракта си за наем в съда.

Запечатването на офисите на в. “Труд ” съответства с първия ден от консултациите за сформиране на държавно управление при президента Румен Радев. Представителите на партия ГЕРБ разясниха случая при започване на срещата с президента.

Десислава Атанасова прикани президента да ревизира кой и по какъв начин е взел решението за запечатване на офисите на медията.

„ Една медия, която е сериозна към служебното държавно управление и президентската институция, е осъмнала с барикадиран вход и публицистите не могат да заемат работните си места “, сподели Атанасова.

Румен Радев уточни в отговор, че не се бърка в работата на служебното държавно управление.

“Вместо да ме призовавате да вземам решение случая, можехте да помогнете финансово на тази медия, мисля, че имате задоволително запаси ”, сподели Радев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР