Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура за

...
Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура за
Коментари Харесай

Отвориха за кандидатстване процедура за близо 300 млн. лв. за внедряване на иновации в бизнеса

Министерството на нововъведенията и растежа отвори за кандидатстване процедура за внедряване на нововъведения в българските компании с бюджет 293.4 млн. лева Това е първата мярка по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП), която е с бюджет близо 3 милиарда лева за сегашния интервал до 2027 година

По процедурата могат да аплайват микро-, дребни, междинни компании и сдружения с до 499 чиновници от разнообразни стопански браншове. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лева, а оптималният ще е диференциран по отношение на размера на фирмите. Микро- и дребните предприятия ще могат да аплайват за до 500 000 лева, а междинните и сдруженията с до 499 чиновници – за 800 000 лева Съфинансирането ще бъде от 20% до 50% според от определения режим на помощ, категорията на предприятието и мястото на осъществяване на плана.

Проектите би трябвало да са свързани с внедряване на иновация в някоя от петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация – „ Информатика и ИКТ “, „ Мехатроника и микроелектроника “, „ Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии “, „ Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености “ и „ Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система “.

Със средствата ще се финансира внедряването на продуктови нововъведения (стоки или услуги) или нововъведения в бизнес процесите посредством придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи. Ще се покриват разноските за консултантски и помощни услуги за нововъведения като отбрана на правата по индустриална благосъстоятелност, обезпечаване на достъп до бази данни и библиотеки, обезпечаване на услуги от лаборатории за осъществяване на проучвания, измервания и изпитвания.

Кандидатстването по процедурата още веднъж е напълно онлайн.

Проектните оферти могат да се подават до 16,30 ч. на 31 януари 2024 година Фирмите могат да задават въпроси и да желаят уточнения през същия портал до три седмици преди крайния период. Отговорите ще бъдат оповестени на страницата на Министерството на нововъведенията и растежа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР