Министерството на икономиката пренасочва 10 млн. лева към Министерството на

...
Министерството на икономиката пренасочва 10 млн. лева към Министерството на
Коментари Харесай

Отпускат 10 млн. лева за туроператорите

Министерството на стопанската система пренасочва 10 млн. лв. към Министерството на туризма. Средствата са предопределени за туроператорите и туристическите сътрудници, разгласи министър Марияна Николова на брифинг.
Те ще бъдат под формата на "de minimis ". Очакваме схемата да проработи още през месец август. Няма да могат са се употребяват медиатори и конслултанстски услуги, добави тя.
"Днес при премиера Бойко Борисов изслушахме представителите на Обединение "Бъдеще за туризма ". Преди седмица обединяването изиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата конюнктура и набелязване на съответни ограничения за попречване на банкрути ", сподели още Марияна Николова. Тя напомни, че от обединяването са желали и незабавен спешен проект.
Само дни след първата ни среща имаме написан пилотен план за към 10 млн. лева и още в петък той беше подаден в Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност ". „ Тези пари, несъмнено, не са задоволителни, само че са глътка въздух за тях”, разяснява Марияна Николова. „ Кандидатстването ще е при омекотен режим и с бързи срокове”.
Проектът за 10 милиона лв. в помощ на компаниите от туристическия отрасъл са част от плануваните милиард и 800 милиона по европейски стратегии. Определени са към този момент и критерии за кандидатстване на компаниите от бранша.
Желаещите да получат от помощта ще подават искане в министерството на туризма. Могат да аплайват за помощ в размер на не повече от 10% от приходите за миналата година.
Схемата 60/40, която за туризма е 80/20, ще продължи да работи до края на годината, сподели още Николова.
"Тази седмица, която измина много ограничения бяха набелязани. Имахме и смяна в законодотелството. Удължихме периодите, в които може те да отсрочат своите отговорности към своите клиенти. Това ще бъде до края на годината ", сподели министър Николова. Министърът на туризма засяга измененията в Закона за локалните налози и такси, с които депутатите промениха Закона за ограниченията и дейностите за изключителното състояние. Те плануват туроператорите, които са взели задатъци от своите клиенти, да могат да го възстановят до края на годината.
Тя уточни, че ще се види дали може да се продължи схемата 60/40 до 1 май 2021.
Всички тези средства ще се налеят в българската стопанска система, прецизираха представители на Обединение "Бъдеще за туризма ", които също са на брифинга.
Николова посочи, че за екскурзоводите се плануват обществени ограничения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР