Министерството на икономиката и Европейският инвестиционен фонд приключиха преговорите във

...
Министерството на икономиката и Европейският инвестиционен фонд приключиха преговорите във
Коментари Харесай

Стартира програма от ново поколение за дялови инвестиции в България

Министерството на стопанската система и Европейският капиталов фонд завършиха договарянията във връзка със стартирането на нова стратегия за вложения с привличане на спомагателен рисков капитал от частни дялови фондове, инвестиращи в България. Програмата е финансирана с рециклиран запас от осъществяването на самодейността JEREMIE и със средства от Фонда.

Министерството на стопанската система, посредством Холдинговия фонд по JEREMIE, и Европейския капиталов фонд ще активизират взаимен запас в размер на до 110 милиона евро за финансиране на капиталовата стратегия InvestBG Equity. Тя е първата по рода си, съчетаваща рециклирани средства от самодейността JEREMIE и средства, ръководени от Фонда, за вложения в поддръжка на български компании. Ресурсите на програмата се чака да бъдат разпределени в две посоки: поддръжка на фондове за рисково и дялово финансиране, инвестиращи в България – до 100 млн. евро и съинвестиции, взаимно с фондовете за рисково и дялово финансиране, инвестиращи в български компании – до 10 млн. евро (допълнителни 10 млн. евро обезпечени частни съинвестиции)

Новата капиталова стратегия InvestBG Equity цели също по този начин да притегли забележителен частен и институционален капитал за вложения в разширението и интернационализацията на компании, основани в България. Инструментът е създаден, с цел да поддържа една от стратегическите цели, на Министерство на стопанската система - поощряване на капиталовите браншове, които основават висока добавена стойност и усъвършенстват цялостната конкурентоспособност на българската стопанска система посредством основаване и развиване на бързорастящи и новаторски дребни и междинни предприятия чрез възстановяване на достъпа им до дялово финансиране.

Програмата ще поддържа от три до пет фонд мениджъра с опит в ръководството на фондове за рисков капитал и частни дялови фондове в България и района на Централна и Източна Европа, които ще имат за съществена цел да активизират спомагателен капитал за вложения в български компании.

"Осигуряването в границите на InvestBG Equity на най-малко 35 млн. евро в допълнение към в началото плануваните 60 млн. евро национални средства на българското държавно управление, представляващи рециклиран запас от JEREMIE, е значима стъпка в непрекъснатите старания за по-нататъшно възстановяване на капиталовата среда в България и даване на повече благоприятни условия за локалните предприятия да се развиват в интернационален проект. Финансовият ангажимент на ЕИФ към инструмента е знак за доверие в капацитета на българските компании и стопанската система като цяло ”, разяснява зам.-министър на стопанската система Лилия Иванова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР