Министерството на икономиката и световният гигант eBay стартират съвместни обучения

...
Министерството на икономиката и световният гигант eBay стартират съвместни обучения
Коментари Харесай

Икономическото министерство и eBay с общи обучения

Министерството на стопанската система и международният колос eBay започват взаимни образования за дигитализиране на български дребни и междинни предприятия. Това стана ясно по време на среща сред заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев с шефа на цифровата платформа за Източна Европа, Русия и Израел Иля Кретов.

В нея присъединяване взеха и изпълнителният шеф от Изпълнителна дирекция за поощряване на дребните и междинни предприятия Бойко Таков, специалисти от министерството, а от страна на ebay – Ана Назарян, шеф Правни Въпроси и връзки с държавните управления ЦИЕ и Николаус Линднер, шеф Връзки с държавните управления на Европейската Икономическа общественост и Германия, оповестиха от икономическото министерство.

Над 6 хиляди дребни и междинни предприятия, и физически лица от България все още продават артикули през световната платформа , стана ясно по време на срещата. Сред техните най-големи пазари са Съединени американски щати (38% от продажбите), Англия (15%), Германия (14%) и други, а артикули на български търговци доближават до 140 страни по света.

Смятаме, че можем да предложим още доста на българския бизнес, уточни Иля Кретов като изясни, че ebay са подготвени да провеждат образования за български бизнесмени, с цел да научат повече за опциите на електронната търговия и методите да бъдат по-ефективни. Зам.-министър Манолев акцентира, че това е добра опция и се ангажира ИАНМСП да взе участие в подготовката на сходни образования като селектира и предложения заинтригувани компании. Обсъдени бяха опциите и за образуване на таргетирани събития към българските стартъпи.

„ Възможностите на е-търговията са в действителност големи и това е един от най-достъпните принадлежности за поощряване на експорта на дребните и междинни предприятия “, уточни зам.-министър Манолев и добави, че към момента електронната търговия не е задоволително добре застъпена в нашата страна. Според Евростат, към 9% от фирмите в страната продават онлайн, а към 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година. „ Като положителна наклонност можем да посочим, че растежът, който онлайн търговията има в България, изпреварва междинния в Европейския съюз “, сподели Александър Манолев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР