Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния (DFPI), заедно

...
Министерството на финансовата защита и иновациите на Калифорния (DFPI), заедно
Коментари Харесай

Афера за $ 4 милиарда с българи! Забраниха дейността на Nexo в САЩ

Министерството на финансовата отбрана и нововъведенията на Калифорния (DFPI), дружно с държавните регулаторни органи на скъпи бумаги в още седем щата в Америка, оповестиха за противозаконна активността на българската компания за търговия с криптовалута Nexo на територията на Съединени американски щати. Съобщението беше оповестено в среднощ на 26 против 27 септември на държавния уебсайт https://dfpi.ca.gov/2022/09/26/dfpi-joins-other-state-securities-regulators-to-bring-actions-against-another-crypto-interest-account-provider/.

Дружеството Nexo се управлява от някогашния народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев, а централния офис на компанията е основан в София. От Nexo настояват, че ръководят цифрови активи за Щатски долар 12 милиарда. През последните месеци ФБР проверява активността на българската криптобанка поради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда $ от вложителите, поради противозаконна финансова активност – разпределяне на заеми в подмяна на поръчителство, както и поради сигнали за злоупотреби с скъпите бумаги и стоките на своите клиенти. Подобна понци скица беше приложена сполучливо в Съединени американски щати от Ружа Игнатова и криптопирамидата й OneCoin.



Босът на Nexo и някогашен народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев по време на ски почивка в Швейцарските Алпи. Очаква се против Тренчев и сътрудниците му да бъдат повдигнати тежки обвинявания за финансови измами в Съединени американски щати.

От известието на DFPI оказва се, че от Nexo са предложили годишни лихвени проценти до 36% върху подадени крипто активи на вложителите, които са доста по-високи от ставките за краткосрочни скъпи бумаги с капиталов клас с закрепен приход или банкови спестовни сметки. Разследването на DFPI е открило, че Nexo е предложил своите сметки за печелене на рента на поданици на Калифорния, без първо да квалифицира тези сметки като скъпи бумаги.

„ Тук задачата на регистрацията на скъпи бумаги частично е да се подсигурява, че вложителите получават цялата основна информация, нужна за преценка дали да отворят крипто лихвени сметки като опасности, поети от доставчика с подадени средства “, се споделя в обявлението.

Цитиран е и комисарят на Министерството на финансовата отбрана Клотилд Хюлет. „ Предприехме нападателни старания за правоприлагане против нерегистрирани лихвоносни сметки в криптовалута. Тези крипто лихвени сметки са скъпи бумаги и са обект на отбрана на вложителите според закона, в това число съответно откриване на обвързвания риск. Като цяло тези дейности пазят вложителите, като в същото време подсигуряват, че Калифорния остава идеална среда за виновни финансови нововъведения “, споделя комисар Клотилд Хюлет.

От Министерството на финансовата отбрана и нововъведенията на Калифорния оповестиха парещ телефон, на който всеки излъган от Nexo може да подаде сигнал - (866) 275-2677. Жалби се одобряват и онлайн.

Очаква се в идващите седмици прокуратурата в Ню Йорк да изиска задържане за притежателите на компанията Nexo Антоний Тренчев и Коста Кънчев в границите на следствие за финансови злоупотреби за над Щатски долар 4 милиарда Още през месец октомври 2021 година, основния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде възбрана на сдружението да отпуска заеми против клиптовалута на територията на щата, защото лъжливо показва активността си като банкова, въпреки да няма лиценз за сходна активност.

На 26 август Lupa.bg писа за воденото следствие на ФБР за пране на пари, финансови измами и противозаконна финансова активност против Nexo. Тогава реномирана адвокатска адвокатска фирма, наета от сдружението за търговия с криптовалута, настоя обявата да бъде свалена – нещо, с което не се съобразихме.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР