Министерството на финансите започва работа по проект за оценка на

...
Министерството на финансите започва работа по проект за оценка на
Коментари Харесай

Министерството на финансите започва два проекта в областта на финансовите пазари

Министерството на финансите стартира работа по план за оценка на положението на българския финансов пазар. През последните години развиването на финансовите пазари е приоритет, както на европейско, по този начин и на национално равнище, защото с цел да се реализира в действителност обединен европейски финансов пазар, националните пазари също би трябвало да се развиват, оповестиха от ведомството.

Целта на плана е да се изготви разбор на настоящото положение на българския финансов пазар. Работата по плана включва идентифициране на пречките пред развиването на българския финансов пазар; сравнението му с финансовите пазари на страни от Централна и Източна Европа (benchmarking); правене на рекомендации за превъзмогване на разпознатите по време на разбора спънки пред развиването на пазара.

Анализът на положението на българския финансов пазар и рекомендациите, които ще бъдат направени, ще бъдат показани и разисквани с пазарните участници и след привършване на плана ще бъдат употребявани за база за полемика за правене на Стратегия за развиване на финансовия пазар в България.

Проектът е с дълготрайност 18 месеца (до месец май 2023 г.) и ще се реализира с финансиране от Европейския съюз, посредством Програмата за поддръжка на структурните промени, в съдействие с Генерална Дирекция „ Подкрепа на структурните промени “ на Европейската комисия (DG REFORM) със съдействието на Европейската банка за възобновяване и развиване.

Вторият план е за основаване на „ Правна и регулаторна рамка за осъществяване на инструментите за хеджиране (Приключващото нетиране за деривати и репо-сделки) “ (Close-out Netting for Derivatives and Repo)

България е единствената страна членка на Европейски Съюз, която не е приела цялостна законодателна уредба за приложимостта на приключващото нетиране /правен механизъм, който понижава риска/ по отношение на рамковите контракти за покупко-продажби с деривати и покупко-продажбите за финансиране с скъпи бумаги. Това предизвиква правна неустановеност при покупко-продажбите с деривати и покупко-продажбите за финансиране с скъпи бумаги и попречва тяхното потребление.

Проектът е с дълготрайност 12 месеца. Той ще се реализира с финансиране от Европейския съюз посредством Програмата за поддръжка на структурните промени в съдействие с Генерална Дирекция „ Подкрепа на структурните промени “ на Европейската комисия (DG REFORM) и със съдействието на Европейската банка за възобновяване и развиване със съдействието на Европейската банка за възобновяване и развиване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР