Министерството на финансите успя да пласира в първия акуцион за

...
Министерството на финансите успя да пласира в първия акуцион за
Коментари Харесай

При голям интерес държавата продаде книжа за 200 млн. лв. при отрицателна доходност

Министерството на финансите съумя да пласира в първия акуцион за годината държавни скъпи бумаги (ДЦК) за 200 млн. лева като също така тяхната рентабилност е негативна - минус 0.11%. Това значи, че вложителите, които са ги купили, ще заплащат на страната, а не противоположното, оповестява " Капитал ". Това е към този момент процедура за няколко държавни управления в еврозоната поради политиката на Европейската централна банка на поддържане на негативни лихви.

Според данните на Българска народна банка за аукциона към него е имало огромен интерес като подадените поръчки са били сумарно за над 497 млн. лева, което е съвсем 2.5 пъти презаписване. Средната цена от всички поръчки е съответствала на -0.04% рентабилност, само че финансовото министерство е одобрило единствено 200 млн. лева, какъвто беше и предварителният анонс. Така се стига до постигнатата -0.11% рентабилност, като е имало поръчки и при -0.21%.

Банки са придобили 64% от размера на емисията, следвани от застрахователните сдружения с 26.5% и пенсионните фондове с 9.5%.

Изданието напомня, че не за първи път България пласира дълг при негативна рентабилност - през 2017 година беше продадена емисия 4-годишни ДЦК при -0.19%, само че тогава бяха пласирани едвам 30 млн. лева За пръв път обаче това се случва при по-следените от пазара петгодишни бумаги, а също и спредът по отношение на аналогичните немски ДЦК е рекордно невисок - 38 базисни пункта.

Това естествено се дължи в огромна степен на външните условия, само че за сполучливия аукцион способства и напредъкът на България по пътя към еврозоната, както и обвързваното с това повишаване на кредитния й рейтинг, добавя вестникът. Друг плюс е, че новата емисия към този момент не води до повишаване на отговорностите на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР