Министерството на финансите съобщи, че е изпратило днес официално към

...
Министерството на финансите съобщи, че е изпратило днес официално към
Коментари Харесай

България поиска първо плащане от 1.37 млрд. евро по Плана за възстановяване

Министерството на финансите заяви, че е изпратило през днешния ден публично към Европейската комисия първото искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност на стойност близо 1.37 милиарда евро. В информацията се добавя, че това е станало в периодите, избрани в оперативните договорености сред България и Европейската комисия.

Искането за заплащане включва 22 стадия и цели, свързани с осъществяването на 18 промени и вложения от Плана, като единствено за един стадий се рапортува отчасти осъществяване, който се чака също да бъде изпълнен в границите на периодите за обзор и утвърждение от Европейска комисия.

" Това е значима крачка за осъществяването на проекта. Надявам се общите старания на българските институции да доведат до сполучливата му реализация, с цел да може тези средства да подкрепят стопанската система ни и цялото общество да види резултатите от тях ", разяснява министърът на финансите Росица Велкова.

На 11 август Атанас Пеканов, вицепремиер по ръководство на европейските средства,, че изключението измежду първите 22 ограничения е план за така наречен ТЕТРА система на Министерство на вътрешните работи, за която уточни, че предходната година като длъжностен министър не е присъединил, тъй като не е вярвал, че може да бъде изпълнен. Редовният кабинет " Петков " обаче е на друго мнение, включен е в българския План за възобновяване, той по този начин е утвърден от Европейската комисия и би трябвало да се извършва. По него през юни е бил разгласен конкурс, само че никой не се е явил и в този момент Пеканов търси някакво " решение " на проблема, тъй като от него зависи първото заплащане на средства.

Предстои да се приготвят и одобрят в Народното събрание 22 законодателни промени до края на годината, от които зависи началото на втория стадий от заплащанията. Амбицията на служебното държавно управление е да приготви тези планове, с цел да минат бързо през новия състав на Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР