Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов, взе нов дълг

...
Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов, взе нов дълг
Коментари Харесай

Властта взе нов дълг за над 300 млн. лв.

Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов, взе нов дълг от вътрешния пазар за над 300 млн. лева Министерството организира два аукциона за продажба на 10,5-годишни и 20-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирани в левове, с падеж надлежно на 21.12.2029 година и 21.06.2039 година. На аукциони са пласирани ДЦК в общ размер от 300,6 млн. лева - 200 млн. лева за 10,5-годишни бумаги и 100,6 млн. лева за 20-годишните бумаги, оповестиха от финансовото ведомство.

Преди няколко дни бе обявено, че Горанов ще емитира нов дълг от 400 млн. лева Решението на МФ пристигна, без да е оповестено в емисионния календар за месеца. Освен това всекидневно обявленията за иден аукцион се разгласиха от Българска народна банка седмица по-рано, до момента в който в този момент поканата бе от понеделник следобяд за сряда. Решението бе изненадващо, тъй като надали има потребност от нов дълг сега при такова огромно преизпълнение на бюджета и голям фискален запас.

Основното предопределение на новия дълг било да погасява падежи на отговорности, както и да служи като буфер за финансовата непоклатимост. Най-голямото заплащане, което ни следва, обаче е чак през 2022 година Тогава е падежът на 7-годишната емисия еврооблигации от март 2015 година

По неофициална информация повода е готвеното разплащане вкупом на самолетите F-16 за Военновъздушни сили до края на годината. Заради това евентуално е решено, че кабинетът ще се възползва отчасти от опцията в бюджета да емитира ДЦК на стойност до 1 милиарда лева през 2019 година При договарянията стана ясно, че българското държавно управление няма кредитна история във военните покупко-продажби със Съединени американски щати и няма по какъв начин да получи преференциални условия за разсрочено заплащане на самолетите. Затова кабинетът избира вид, при който да заплати цялата сума, която чака да бъде сред 2 милиарда и 2.2 милиарда лева, вкупом. Още на 7 юни финансовият министър Владислав Горанов сподели, че е подготвен на подобен вид.

Засега не е ясно по какъв начин кабинетът ще покрие оставащата сума до 2 милиарда лева Почти несъмнено е единствено, че Фондът за гарантиране на влоговете ще изплати предварително заема си към МФ поради банкрута на КТБ в размер на 501 млн. лева, който другояче се дължеше на 15 април 2020 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР