Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 7,5-годишни държавни

...
Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 7,5-годишни държавни
Коментари Харесай

България изтегли още 500 милиона вътрешен дълг

Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 7,5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в лв., с падеж 24.05.2029 година, оповестяват от ведомството.

На извършения аукцион в понеделник са били пласирани сполучливо ДЦК за 500 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 0.49 %.

Общият размер на подадените поръчки доближи 808.75 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1.62. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 97 базисни точки.

От страна на участниците беше регистриран висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките – 64.6%, следвани от пенсионните фондове с 23.7%, застрахователните сдружения – 7.3%, договорни и гаранционни фондове – 4.3% и капиталови медиатори – 0.1%, прецизират от финансовото министерство.

Досега новопоетият от началото на годината държавен дълг е достигнал 3.3 милиарда лв.. Лимитът за изтегляне на нов дълг е 4.5 милиарда лева и по всичко наподобява, че страната ще се възползва и от оставащото й дългово пространство от 1.2 милиарда. 

Неотдавна служебният финансов министър Валери Белчев изясни, че страната тегли нов дълг по решение на 44-ото Народно заседание, което е определило прага от четири и половина милиарда лв..

" Решението е взето през ноември 2020 година, когато е гласуван бюджетът. Една част от тези пари отиват за погасяване на остарели заеми, вземани от предходни държавни управления. Друга част ще отиде за планувани разноски, а трета – за рецесията ", изясни министърът на финансите в служебния кабинет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР