Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република

...
Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република
Коментари Харесай

Финансовото министерство публикува проекта на държавния бюджет за 2019 г.

Министерството на финансите разгласява законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2019 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година, която съставлява претекстовете към него.
В обновената бюджетна прогноза са показани средносрочните стопански вероятности и цели на държавното управление, както и главните параметри на бюджетната рамка за идната година. Нов миг в наличието на прогнозата е включването на повече информация при представянето на разходните политики – както с фискални измерители, по този начин и чрез основни знаци за премерване на степента на осъществяването им.

Ключови цели не престават да бъдат запазването на фискалната резистентност и провеждането на поредна, транспарантна и предвидима фискална политика, която да способства за възстановяване на бизнес средата, поощряване на вложенията и стимулиране развиването на трудовия пазар за реализиране на стопански напредък и претовареност, придържайки се към общите правила на Европейски Съюз. В актуалната прогноза се резервират задачите за бюджетното салдо, заложени в Съюз на българските писатели за интервала 2019-2021 година, надлежно за 2019 година недостиг от 0,5 % от Брутният вътрешен продукт, а за 2020 година – уравновесена бюджетна позиция, която се резервира и през 2021 година.

Приходните и разходните политики в тази прогноза са продължение на заложените в Съюз на българските писатели за интервала 2019-2021 година, като за надграждането с нови са взети поради както макроикономическите аспекти, по този начин и разширените фискални благоприятни условия за обезпечаване на финансиране на предпочитаните секторите и за осъществяване на хоризонтални ограничения, засягащи бюджетната сфера.

Изразени като % от Брутният вътрешен продукт, при приходите за интервала 2019-2021 година се следи наклонност за спад от 37,7 % до 35,8 %, а в номинален размер се усилват, като от 43 857,0 млн. лева за 2019 година се чака да доближат 47 582,3 млн. лева през 2021 година. В частта на данъчната политика са регистрирани резултатите от настъпилите все още промени в данъчното законодателство, свързани с осъществяване на ограничения за възстановяване на събираемостта, стимулиране на икономическото развиване, понижаване на административната тежест и въвеждане в националното законодателство на разпореждания от европейското право в региона на налозите. В средносрочен проект се планува опазване на ниските данъчни ставки на корпоративните налози и тези на налозите върху приходите на физическите лица, което способства за повишение на икономическия напредък и има позитивно въздействие върху търсенето и предлагането на труд.

Разходите, изразени като % от Брутният вътрешен продукт, за интервала 2019-2021 година също бележат спад от 38,2% до 35,8%, което съставлява средногодишна консолидационна стъпка от към 1,2 прочие п. от Брутният вътрешен продукт и имат главен консолидационен принос за реализиране на задачите за недостига. В номинален размер разноските се усилват, като от 44 457,0 млн. лева за 2019 година се чака да доближат 47 582,3 млн. лева през 2021 година.
Приоритетите на Бюджет 2019, които надграждат към този момент заложените в средносрочната бюджетна прогноза от пролетта цели и допускания за развиване на секторните и хоризонталните политики, са обществената политика, образованието, защитата и политиката по приходите.

В сферата на обществената политика са планувани средства в размер на: 40,4 млн. лева в допълнение за всяка година от прогнозния интервал (50 % повече по отношение на средствата през 2018 г.) за целеви помощи за отопление за обществена протекция и равни възможности; 150,0 млн. лева в допълнение за всяка година от прогнозния интервал за гарантиране на финансовата рамка на плана на Закон за хората с увреждания и плана на Закон за персоналната помощ при тяхното приемане; 7,0 млн. лева по отношение на въвеждането на нов тип месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от умрял родител, според измененията в Закона за фамилни помощи за деца, като размерът на помощта за 2019 година е 115 лв..

Политиките за налично и качествено обучение се реализират посредством повсеместен интегриран метод, основан на обвързаните и съгласувани дейности на институциите на национално и локално ниво. Средствата от държавния бюджет главно са ориентирани към четирите стълба за финансиране на системата, според Закона за предучилищното и учебното обучение, както и към финансиране образованието на студенти и докторанти, несъмнено въз основа на комплексната оценка на качеството на образование.

Политиката в региона на защитата планува да бъде спазено условието за постигане на разноските за защита до избрания % от Брутният вътрешен продукт, в сходство с Националния проект за повишение на разноските за защита на 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година, като в бюджетната рамка за 2019 година общо разноските за защита възлизат на 1 839,3 млн. лева, което съставлява 1,58 % от Брутният вътрешен продукт. Осигурени са средства за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата, свързани с груповата защита, в това число средства за осъществяване на утвърдените от Народното събрание капиталови планове.
В политиката по приходите, с изключение на към този момент плануваното в Съюз на българските писатели от пролетта на тази година увеличение на размера на минималната работна заплата през идващите години (от 510 лева на 560 лева от 1 януари 2019 година, на 610 лева от 1 януари 2020 година и на 650 лева от 1 януари 2021 г.), в актуалната прогноза е заложена мярка за нарастване с 10 % на средствата за заплати и осигурителни вноски в бюджетния бранш от 2019 година, с което ще се обезпечи опция за увеличение на самостоятелните съществени месечни заплати на заетите, въз основа на заеманата служба и оценките за постигнатите резултати. За 2019 година нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав приблизително е с 20 % за постигане през 2021 година на удвояване по отношение на 2017 година на средствата за хонорари на педагогическите експерти.

Предвидени са промени в механизмите за систематизиране на целевата дотация за финансови разноски и на общата изравнителна дотация. При разпределението на целевата дотация за финансови разноски към главния и спомагателния съставен елемент е очакван и спомагателен запас за подкрепяне на общините от 4-та и 5-та категория за възстановяване положението на обществената и техническа инфраструктура на територията им. Изменението на механизма за систематизиране на общата изравнителна дотация по общини през 2019 година е обвързвано с определянето на изискване за достъп до дотацията.

Право да получават изравнителна дотация през 2019 година имат общините, чиито непрекъснати данъчни приходи към 31 декември 2017 година на един гражданин са по-ниски от 120 % от нивото им за страната на един гражданин.

Приоритет за страната остава и сполучливото асимилиране на средствата от европейските фондове и стратегии на Европейски Съюз, посредством които да се реализира резистентен стопански напредък, по-висока претовареност, обществено включване и териториално доближаване и създаване на конкурентоспособна и новаторска стопанска система.

Управлението на държавния дълг ще бъде в сходство с главните цели и правила на фискалната политика и ще регистрира положението и прогнозите в тригодишен небосвод на главните макроикономически индикатори. Въз основа на допусканията и прогнозното чисто дългово финансиране за интервала 2019-2021 година се чака понижение на държавния дълг от 22,2 милиарда лева през 2019 година до равнище от 22,0 милиарда лева към края на 2021 година, респективно от 19,1 % до 16,5 % от прогнозното равнище на Брутният вътрешен продукт.

Нивото на консолидирания дълг на бранш „ Държавно ръководство " се чака да продължи да спада, движейки се в диапазона от 22,5 % до 17,7 % от Брутният вътрешен продукт или сред 24,3-23,5 милиарда лева Прогнозите за относителния дял на консолидирания дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт остават доста под оптимално допустимата референтна стойност на Маастрихтския аршин за конвергенция от 60 %, което ще подсигурява опазване на нивото на държавна задлъжнялост в устойчиви граници, респ. водещата позиция на Република България измежду 28-те страни членки на Европейски Съюз във връзка с ниското равнище на дългова тежест.

Оценките за намаляващи опасности и постоянни вероятности за развиването на обществените финанси в България, които се регистрират в прегледите и прогнозите на Европейската комисия, на интернационалните финансови институции и рейтинговите организации, са ориентир за реалистичността на задачите на фискалната политика и на бюджетните прогнози.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР