Министерството на финансите преотвори емисия 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК),

...
Министерството на финансите преотвори емисия 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК),
Коментари Харесай

Държавата пое дълг за общо 500 млн. лв., за да финансира сделката за F-16

Министерството на финансите преотвори емисия 20-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в лв., пусната в обращение на 21.06.2019 година, с падеж 21.06.2039 година

На извършения аукцион бяха пласирани сполучливо ДЦК за 200 млн. лева съвкупна номинална стойност при реализирана среднопретеглена рентабилност в размер на 1,52 %. Общият размер на подадените поръчки доближи 282,73 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1,41.

Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 147 базисни точки. От страна на участниците беше регистриран висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките – 40 %, следвани от застрахователните сдружения с 26 %, пенсионни и гаранционни фондове – 23 %, капиталови медиатори – 1 % и други вложители – 10 %, осведоми ведомството на Владислав Горанов.

В рамките на последните два месеца това е втори аукцион за разпространение на държавни скъпи бумаги. При първия бе стихотворец дълг в размер на 300 млн. лева Oбщо за двата месеца е стихотворец дълг в размер на 500 млн. лв.. Със събраните средства ще се подкрепи договорката по закупуването на осемте американските изтребители F-16.

По-рано този месец финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че по отношение на тази договорка до края на годината ще бъде стихотворец целия позволен дълг в размер на 1 милиарда лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР