Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие Държавна петролна

...
Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие Държавна петролна
Коментари Харесай

Удари ли държавата окончателно по Лукойл с решение да прави Държавна петролна компания?

Министерството на финансите предлага основаването на държавно дружество " Държавна петролна компания " към министъра на стопанската система, която да извършва всички функционалности на държавния запас за предпазване и възобновяване на запасите на петролни енергийни артикули. Така ще се усъвършенства ръководството на наложителните запаси и ще се подсигурява постигането им и устойчивото им поддържане в осъществяване на условията на европейското законодателство. Това гласи първият абзац от малко прессъобщение на уеб страницата на Министерството на финансите.
Изтласкване на " Лукойл "?
Какво обаче се крие зад това и значи ли, че страната ще наложи някакъв тип монопол на пазара на горива – както във връзка с разпространяване и търговия, по този начин и във връзка с данъчните и акцизните хранилища?
Съгласно извоювано дефинитивно от някогашните депутати от сегашната политическа групировка " Демократична България " Петър Славов и Мартин Димитров правосъдно дело по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) е ясно, че преди 3 години 80% от складовия потенциал за запаси от бензин и 90% от този за дизел са били владеене на компании и компании от групата на " Лукойл ". Дали обаче Държавният запас е употребил хранилища на " Лукойл ". Според Петър Славов, който приказва пред Actualno.com, ръководителят на Резерва отпреди 3-4 години е споделил на среща с него, че си имат лични хранилища. Тогава срещата е била за като депутати Славов и Димитров да научат може ли в складовете на Резерва да се държат количества горива на други притежатели, опериращи на комерсиалния пазар – отговорът е бил, че не е допустимо, защото всичко като потенциал било строго несъмнено.
Само че в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти написа следното (чл. 5, алинея 3 и т.3) – че за комерсиалните ресурси с горива на Държавния запас се изготвя информация всяка година (какво количество е налице), само че няма условие да се споделя какво е местонахождението на запасите . А в същия закон, в член 22, написа и, че ресурси за изключителни обстановки би трябвало да поддържат производителите (рафинерии), вносителите, реализиращите на националния пазар нефтопродукти (бензиностанции) и потребителите на горива (при потребителите има изискване да използват за лични потребности, т.е. да вземем за пример топлофикациите), както и де факто държащите пристанища би трябвало да поддържат запаси от горива за изключителни обстановки, като за рафинериите е за лична сметка.
Доста чудноват катарзис на финансовото министерство, разяснява Петър Славов, като има поради следното от оповестената информация: " С цел гарантиране на оптималната конкуренция на пазара на горива,. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други инвеститори ". Славов разяснява, че точно равнопоставеният достъп до хранилища за горива е главен проблем и като народен представител той и Мартин Димитров са се борили тъкмо за това – тъй като неналичието на равнопоставен достъп се отразява на конкуренцията т.е. на крайните цени.
В известието на министерството се споделя още: „ С оглед възстановяване на конкуренцията на пазара и обезпечаване на оптимално ниски цени за жителите и бизнеса, като спомагателна активност, компанията ще построи в идната една година бензиностанции на територията на цялата страна в обитаемоте места и на главните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще обезпечават опция за зареждане и на електрически автомобили, в подтекста на тактиката за нисковъглеродна стопанска система и запазване на околната среда ”.
Ще се издигне ли прочут състезател?
Буквално минути след известието, водачът на " Воля " Веселин Марешки, който държи веригата бензиностанции VM Petroleum, изиска " Воля " да управлява плана по създаване на държавната верига бензиностанции . Марешки от дълго време прокламира концепцията, като я вижда като котва против монопола на пазара за горива. Въпросът в тази ситуация обаче е – откакто имаш частен бизнес с горива, би трябвало ли ти да ръководиш и държавен бизнес план?
Actualno.com потърси " Лукойл " за коментар, само че към този момент от компанията резервират безмълвие. По информация на Actualno.com, управлението на " Лукойл " сега провежда незабавна среща. Припомняме, че компанията предизвести, че може да спре работа поради прокарани през Закона за здравето промени в Закона за данъчните и акцизни хранилища. Тези промени бяха признати – с главен акцент делене на нефтопродуктопровода на " Лукойл България " на обособени данъчни хранилища. Компанията има едномесечен период, след обнародването на поправките и влизането им в действие да подаде уведомления за смяна на към този момент издадени лицензии и за нови независими лицензи за отделените бази. Същото се отнася и за издадения лиценз за индустриалната апаратура на " Нефтохим " и обвързвания с нея нефтопродуктопровод.
Още преди подаването на настояванията за нови лицензи би трябвало да се внесат обезпечения за новите данъчни хранилища, които са в размер на 30 млн. лева за всеки един. Това значи, че " Лукойл " ще би трябвало да отдели 210 млн. лева единствено за обезпечения, настрана за уреди за всяка база ще трябват по към 1 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР