Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна

...
Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна
Коментари Харесай

Правителството създава държавна петролна компания

Министерството на финансите предлага основаването на държавно дружество „ Държавна петролна компания “ към министъра на стопанската система, която да извършва всички функционалности на държавния запас за предпазване и възобновяване на запасите на петролни енергийни артикули. Според ведомството по този начин ще се усъвършенства ръководството на наложителните запаси и ще се подсигурява постигането им и устойчивото им поддържане в осъществяване на условията на европейското законодателство.

В предлагането на финансовото министерство се споделя също, че като спомагателна активност, компанията ще построи в идната една година бензиностанции на територията на цялата страна в обитаемоте места и на главните пътни артерии.

Целта била "подобряване на конкуренцията на пазара и обезпечаване на оптимално ниски цени за жителите и бизнеса ".

Отделно бензиностанциите на държавната компания щели да обезпечават опция за зареждане и на електрически автомобили.

"С цел гарантиране на оптималната конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отхвърлят съхранението на горива на други инвеститори. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други инвеститори ", споделят от Министерството на финансите.

Преди дни Народното събрание одобри условието за делене на нефтопродуктопровода на "Лукойл България " на обособени данъчни хранилища, против което стачкува петролната компания. На второ четене в пленарна зала във вторник бяха утвърдени текстовете от Закона за здравето, с които се вършат ремонти в Закона за акцизните и данъчните хранилища с новите условия.

Генералният шеф на „ Лукойл България “ Булат Субаев разгласи, че заплахата най-големият снабдител на гориво да спре работа е изцяло действителна поради измененията в закона.

Според промените към този момент не може продуктопроводът на "Лукойл ", който е с дължина 320 км и минава през разнообразни области и свързва базите на компанията, да е един данъчен склад. Приетите текстове изискват за всяка територия на митническо институция лиценз на съответната база и да се конфигурират средства за премерване на входа и изхода на помпените уреди на всяка база. Целта е по-голям надзор върху физическите потоци на горивата..

В момента “Лукойл България” има един данъчен склад и тръба, по която минават продуктите. Към нея са свързани базите в Карнобат, Ветрен, Стара Загора, Пловдив, Ихтиман и “Илиянци”. За тях има публикуван един лиценз за данъчен склад, а контролът е от няколко митнически ръководства.

Промените принуждават компанията да кандидатства за нов лиценз за данъчен склад. В едномесечен период компанията ще би трябвало да раздели склада си на седем обособени данъчни склада и да лицензира всеки един от тях с решение на митническите служби. Трябва да бъдат поставени и още измервателни уреди на самия нефтопровод, който стартира от рафинерията и свършва в София.

Ако не са подали документи за новите данъчни хранилища, базите на петролната компания ще би трябвало да спрат работа след 30 ноември 2020 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР