Министерството на финансите предлага нов закон за пазарите на финансови

...
Министерството на финансите предлага нов закон за пазарите на финансови
Коментари Харесай

Финансовото министерство залага нови изисквания към инвестиционните посредници

Министерството на финансите предлага нов закон за пазарите на финансови принадлежности, с който вкарва спомагателни правила в работата на капиталовите медиатори. Проектът е оповестен в портала за публично разискване и ще остане там до 7 септември. Вносител е Министерството на финансите.

Поне двама да ръководят медиаторите

Предвижда се капиталовият медиатор да се ръководи и съставлява взаимно минимум от двама души. Въведени са детайлни условия за добра известност, професионална подготовка и опит на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор. Запазва се и до момента съществуващият режим на утвърждение на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор. Заради значимостта на това пълномощие се предлага Комисията за финансов контрол, като групов орган, да издава утвържденията, а не както е досега – утвърждението да се издава от заместник-председателя на комисията, управляващ ръководство " Надзор на капиталовата активност ".

Запазва се лицензионният режим за капиталовите медиатори. Процедурата по издаване на лиценз на капиталов медиатор, по отвод и лишаване на лиценз се уточни, без да се трансформира значително по отношение на в този момент настоящия ред. Документите, изисквани за издаване на лиценз, следва да се дефинират с правилник на Европейски Съюз.

Обвързани сътрудници ще работят от името на медиаторите

Нов миг в предлагания законопроект е опцията капиталовите медиатори да подписват контракти с обвързани сътрудници. Обвързаният сътрудник може да бъде физическо лице или комерсиално сдружение, което против заплащане може да дава избрани услуги от името на един капиталов медиатор и на негова цялостна и безусловна отговорност.

Законопроектът планува обвързаните сътрудници да се записват в Комисията за финансов контрол, откакто удостоверят, че дават отговор на нормативно откритите условия за обучение, опит и добра известност. Въведени са условия за отговорността на капиталовия медиатор за активността на обвързаните сътрудници, с които има подписан контракт, както и за реализиране на надзор върху тяхната активност. На процедура капиталовите медиатори ще носят цялостна отговорност за дейностите на сътрудниците.

Инвестиционните медиатори, които имат седалище в страна отвън Европейски Съюз, подлежат на лицензиране от Комисията за финансов контрол, с цел да могат да работят в България.

Нов правилник при придобиване

В плана детайлно се регламентирани обстановките, при които се придобива капиталов медиатор Както и случаите, свързани с придобиването и увеличението на квалифицирано присъединяване в капиталов медиатор. Комисията за финансов контрол (а не заместник-председателят на комисията, управляващ ръководство " Надзор на капиталовата активност " ) ще се произнася с решение при такива проблеми.

В плана са избрани и условия за вътрешна отчетност, вътрешен надзор, функционалност по сходство с нормативните условия, ръководство на рисковете, вътрешен одит, политики за възнагражденията, персонални покупко-продажби, възлагане на значими оперативни функционалности на трети лица, ръководството на спорове на ползи и други

Иска се подготвеност от даващите препоръки на клиенти

Предвид сложността и непрекъснатите нововъведения при основаването на капиталовите артикули е въведено и обвързване чиновниците на капиталовите медиатори, които дават препоръки или оферират капиталови артикули на непрофесионални клиенти, да имат нужните познания и подготвеност по предлаганите артикули. Предвидени са условия към информацията, която капиталовият медиатор е задължен да дава на клиентите и евентуалните клиенти, както и за осъществяване на оценка за приложимост и целенасоченост.

Проектът изисква сключването на контракт за осъществяване на капиталови услуги и действия и основаване на досие на клиентите на капиталовите медиатори. Въведено е обвързване, когато извършва разпореждане на клиент, капиталовият медиатор да подхваща всички нужни стъпки за приемане на допустимо най-хубавия резултат за клиента, като регистрира цената, разноските, бързината на осъществяване на нареждането, вероятността за осъществяване и сетълмент, и всички други условия, свързани с осъществяването на нареждането.

Търговия по логаритъм

Нов миг по отношение на актуалната уредба е въвеждането на условия, които капиталовите медиатори би трябвало да съблюдават при потреблението на по този начин наречената алгоритмична търговия. Развитието на технологиите през последното десетилетие разрешават участниците на финансовите пазари да употребяват алгоритмична търговия, при която компютърен логаритъм дефинира автоматизирано детайлите на нареждането при лимитирана или нулева човешка интервенция.

От медиаторите се изисква при този механизъм да подсигуряват, че системата, която употребяват, има задоволителен потенциал, работи при избрани подобаващи предели и прагове за търговия, не позволява да се подават неверни нареждания.

Пазари за напредък

Проектът планува опцията да се сътвори нов тип многостранна система за търговия – пазар за напредък. При него не по-малко от 50 на 100 от емитентите, чиито финансови принадлежности са позволени до търговия на това място за търговия, би трябвало да са дребни и междинни предприятия. Създаването и действието на пазари за напредък ще насърчи дребния и междинния бизнес да набира капитал посредством финансовия пазар в страната, стимулират предлагането си вносителите.

Тези пазари се записват от Комисията за финансов контрол по предложение на съответния капиталов медиатор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР