Министерството на финансите пласира на международните пазари във вторник две

...
Министерството на финансите пласира на международните пазари във вторник две
Коментари Харесай

Правителството взе външен дълг за 5 млрд. лв.

Министерството на финансите пласира на интернационалните пазари във вторник две излъчвания облигации с общ размер 2.5 милиарда евро (почти 5 милиарда лева.), заяви " Капитал ". Те са с матуритет 10 и 30-години.

Емисията се очакваше още през месец май, само че се отсрочи поради по-неблагоприятните стопански условия около пандемията и подготовката за българското участие в предверието на еврозоната ERMII и Банковия съюз.

Първоначално финансовото министерство планираше да емитира 2 милиарда евро, само че поради мощното търсене е взето решение да бъдат продадени по 1.25 милиарда евро от всяка емисия, заяви " Капитал ". До момента от финансовото министерство не дават никаква информация за дълга.

Постигната рентабилност е 0.40% за 10-годишните бумаги и 1.48% за 30-годишните, което се дефинира като доста преференциални равнища.

Новият дълг се приема по-скоро като буфер, защото по данни от края на юли България разполага с фискален запас от над 10 милиарда лева Освен това Еврокомисията утвърди страната за преференциален заем от 1 милиарда лева по новата стратегия за опазване на заетостта SURE.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР