Министерството на финансите официално е изпратило на Европейската комисия (ЕК)

...
Министерството на финансите официално е изпратило на Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

България поиска първо плащане от 1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване

Министерството на финансите публично е изпратило на Европейската комисия (ЕК) първото искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. Това оповестиха от ведомството през днешния ден. Искането е на стойност близо 1,37 милиарда евро.

По информация на министерството са изпълнени периодите, избрани в оперативните договорености сред България и Европейска комисия.

Искането за заплащане включва 22 стадия и цели, свързани с осъществяването на 18 промени и вложения от Плана, като единствено за един стадий се рапортува отчасти осъществяване, който се чака също да бъде изпълнен в границите на периодите на Европейска комисия.

Опити за подаване на първото заплащане по Плана за възобновяване имаше от няколко държавни управления. Преди публично да изиска парите, страната трябваше да извърши 23 ограничения с промени в обособени браншове, като работата по тях стартира предходната година. Самото изпращане на проекта до Брюксел се забави поради редакции, в това число и откакто той беше импортиран от служебния кабинет.

" Това е значима крачка за осъществяването на проекта. Надявам се общите старания на българските институции да доведат до сполучливата му реализация, с цел да може тези средства да подкрепят стопанската система ни и цялото общество да види резултатите от тях ", разяснява министърът на финансите Росица Велкова.

Kъм момента обаче една от поставените от България цели към момента не е изпълнена. Става дума за плана за рационализация на Министерство на вътрешните работи посредством покупка на радиокомуникационна система ТЕТРА. С документа, изпратен към Брюксел, е докладвано отчасти осъществяване по него, като упованията са задачата по плана да бъде изпълнена в границите на трите месеца до решението на Съвета на Европейски Съюз.

Предстои да се приготвят и одобрят в идния парламент 22 законодателни промени до края на годината. От тях ще зависи началото на втория стадий от заплащанията. България чака сумата от първото заплащане по Плана през ноември, а тя към този момент е планувана и заложена в държавния бюджет за 2022 година - възможен отвод би довел до проблеми.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР