Министерството на финансите очаква рекорден бюджетен излишък в края на

...
Министерството на финансите очаква рекорден бюджетен излишък в края на
Коментари Харесай

Бюджетът натрупа рекорден излишък от близо 2.7 млрд. лв. до края на април

Министерството на финансите чака рекорден бюджетен остатък в края на април в размер на 2.67 милиарда лева, или 2.3% от прогнозния БВП (БВП) на България.  За съпоставяне през април 2018 година плюсът бе 1.3 милиарда лева Ръстът е впечатляващ и по отношение на предходния месец март - тогава бюджетният остатък е с близо милиард лв. по-нисък - 1.8 милиарда лева, или 1.6% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

От финансовото министерство обясняват огромното превишение на приходите над разноските със спецификата на данъчния календар, както и с възобновени от Еврокомисията суми в частта на помощите. В същото време бюджетът за тази година е разчетен с недостиг от 0.5% от Брутният вътрешен продукт, или с 600 млн. лева " на алено ".

Бюджетните доходи в края на април доближават 15.1 милиарда лева, което е 34.5% от плануваните за годината. В съпоставяне с първите четири месеца на 2018 година нарастването им е с 2.1 милиарда лева, като данъчните приходи са нарастнали с близо 1 милиарда лева, неданъчните с 672 млн., а помощите и даренията (основно грантовете по европрограмите) са с 378 млн. лева повече.

Разходите на страната обаче изостават по отношение на годишния план. До края на април са изхарчени 12.434 милиарда лева, което е 28% от проекта. От финансовото министерство показват, че " всекидневно осъществяването на разноските по отношение на плануваното с плановете за годината е по-високо през второто полугодие ". През последните три години обаче третото държавно управление на Бойко Борисов утвърди една и съща скица при харченето на насъбрания поради забавени финансови разноски остатък - в последните два месеца на годината стремително се раздават пари за непланирани в бюджета планове и задръстване на дупки, без да се търси одобрение от Народното събрание.
Все отново направените до края на април разноски по консолидираната фискална стратегия са по-високи от миналогодишните, когато са били 11.661 милиарда лева Причината е в нарасналите заплати в бюджетния бранш и образованието от началото на годината, повдигането на пенсиите от средата на юли 2018 година, както и по-високата вноска на България към бюджета на Европейски Съюз. Към 30 април 2019 година сумата, която сме платили на Брюксел, е в размер на 536.6 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР