Министерството на финансите обяви, че е изплатило 1.275 млрд. евро

...
Министерството на финансите обяви, че е изплатило 1.275 млрд. евро
Коментари Харесай

Държавата плати 1.275 млрд. евро по външния дълг

Министерството на финансите разгласи, че е изплатило 1.275 милиарда евро в интерес на държателите на седемгодишни еврооблигации на Република България . Тепърва ще забележим по какъв начин това заплащане се е отразило на фискалния запас, доколкото досега държавното управление не е емитирало на външните пазари нова облигационна емисия , с цел да рефинансира тази чийто падеж настъпи на 26 март. Но за сметка на това държавното управление пусна през последните два месеца две левови излъчвания с общ номинал от 1 млрд лв. и се готви да пласира на 4 април още една вътрешна облигационна емисия. Да не забравяме, че бюджетът получи изключителни приходи от 1 милиарда лв. с предварителното връщане на дълга на НЕК към хазната. Така че това външно заплащане може да се окаже изцяло неутрално по отношение на фискалния запас.

Въпреки това заплащането на въпросните 1.275 милиарда евро, от които главницата е 1.250 милиарда евро, държавния дълг не понижава с тази сума, а с доста по дребна . Причината е, че, както към този момент споменахме, през тази година е взет и ще се взима нов, въпреки и вътрешен, дълг. Както прецизира Министерството на финансите вследствие на осъществените дългови интервенции през месеца, държавният дълг на България се редуцира със 748.0 млн. евро - от 15.962 милиарда евро в края на 2021 година на 15.214 милиарда евро в края на март 2022 година . Това съставлява спад в съотношението дълг към прогнозното равнище на брутния вътрешен артикул с близо 2.7 процентни пункта надлежно от 23.5 % на 20.8 %.

Погасените интернационалните дългови скъпи бумаги на страната са част от издадените през март 2015 година на интернационалните финансови пазари по средносрочната стратегия за издаване на дълг на външните пазари. Министерството на финансите конкретизира, че в платената сума от 1.275 милиарда евро са включени номиналната стойност на облигацията в размер 1.250 милиарда евро, както и последният изискуем лихвен ваучър в размер на 25.0 млн. евро. По другите два транша - 12 годишна и 20 годишна излъчвания облигации - са изплатени постоянни лихви общо в размер на 54.375 млн. евро.

На 21 март 2022 година Министерството на финансите е изплатило и лихвени купони в размер на общо 46.95 млн. евро по двойния транш , издадени през март 2016 година на интернационалните финансови пазари по средносрочната стратегия за издаване на дълг на външните пазари.

Общата сума на осъществените заплащания през март 2022 година по издадените през 2015 година и 2016 година еврооблигации възлиза на 1 376.325 млн. евро, в това число 1 250 млн. евро погашения и 126.325 млн. евро лихви. Част от тези лихви и главници са се върнали в българския финансов бранш, тъй като основаните у нас банки, застрахователни сдружения и пенсионни фондове, имат към една трета от българският държавен дълг, издаден на интернационалните пазари. Това е сигурна и доходоносна инвестиция, само че от чисто регулаторна позиция може да се трансформира в проблем за притежателите на тези скъпи бумаги, в случай че цената на дълга падне и се наложат съществени преоценки на българските ДЦК, които финансовите институции държат в своите портфейли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР