Министерството на финансите няма да предявява граждански иск по делото

...
Министерството на финансите няма да предявява граждански иск по делото
Коментари Харесай

Министерството на финансите няма претенции по делото срещу Даниел Митов и заместника му

Министерството на финансите няма да предявява цивилен иск по делото против някогашния външен министър Даниел Митов и заместника му. Това се разбра на разпоредителното съвещание по делото, което се организира в петък следобяд в профилирания съд.

Днес съдът отхвърли възражението на отбраната на Митов и Ангеличин - юристите Ина Лулчева и Христо Ботев, че делото би трябвало да бъде прекъснато и върнато на обвиняването, тъй като обвинителният акт е

импортиран от незапознат орган

- софийската градска прокуратура, а не от профилираната.

С измененията, влезнали в действие през ноември предходната година, профилираната прокуратура и съд станаха виновни за следствието и разглеждането на каузи за корупция. Прокуратурата се опитва с няколко знакови случая в профилирания съд, само че до момента нито едно дело не е почнало всъщност.

Едно от тях - против някогашния шеф на фонд " Земеделие " Мирослав Николов, беше дефинитивно прекъснато и върнато на прокуратурата, защото съдът одобри, че обвиняването против него е повдигнато и импортирано от некомпетентна прокуратура - Софийска градска прокуратура. В началото на тази седмица заради редица процесуални нарушавания и делото против Румяна Ченалова не съумя да стартира. Останалите каузи се отсрочват по разнообразни аргументи.

Определенията по делото против Николов бяха представени от отбраната на Митов и Ангеличин. Те акцентираха, че градска прокуратура е довършила досъдебното произвеждане против двамата с предявяването на материалите по следствието, а не с внасянето на обвинителния акт. Според юристите сезирането от незапознат орган е

безусловно процесуално нарушаване,

което е отстранимо и по тази причина би трябвало да бъде върнато на прокуратурата да се поправи.

В преходните и заключителните разпореждания на промените в Наказателно-процесуалния кодекс беше записано, че всички висящи досъдебни производства се довършват от почналия ги орган. В случая с Митов и Ангеличин досъдебното произвеждане се водеше от градската прокуратура.

Съдия Пламен Панайотов одобри обаче, че градска прокуратура е била способена да внесе обвинителния акт и отхвърли настояването за преустановяване и връщане на процеса. Определението за това ще бъде обжалвано от юристите на Митов и Ангеличин.

Съдия Панайотов почете настояването на отбраната и остави без мярка за неотклонение някогашния външен министър. Митов беше с най-леката - " подписка ", само че юристите му акцентираха, че няма никакви учредения той да бъде с такава мярка, поради процесуалното му държание.

Прокуратурата възрази, като посочи, че положителното процесуално държание не е гаранция, че обвиненият не би трябвало да има мярка за неотклонение. След съвещанието на съда тримата обвинители - Боряна Бецова, командирована от градска прокуратура, Сийка Милева и Пламен Петров от профилираната прокуратура обявиха, че няма да стачкуват определението.

На съвещанието арбитър Панайотов прочете мнение от Министерството на финансите, в което те декларират, че за ведомството не са настъпили вреди от активността на Митов и Ангеличин и за тях не са налице предпоставки за цивилен иск. За съвещанието бяха призовани и от външно министерство, само че те не изпратиха представител.

Какви са обвиняванията?

Даниел Митов е упрекнат за закононарушение по работа, а Христо Ангеличин в занемареност.

Според прокуратурата Митов, като министър на външните работи, не е извършил служебните си отговорности за да набави полза за комерсиално сдружение, и от това настъпили обилни нездравословни последствия в размер на 494 458,03 лева за Министерство на външните работи (МВнР). В нарушаване на Закона за обществените финанси и Закона за публичните поръчки, сключвайки съглашения към контракт с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил Министерство на външните работи да преведе посредством Министерство на земеделието и храните на комерсиалното сдружение инкриминираната сума и не планувал надзор по осъществяването на ценовото предложение по по този начин подписаните съглашения.

Прокуратурата твърди, че вместо да се съблюдава закона, защото са налице учредения за осъществяване на процедура за възлагане на социална поръчка по реда на закона за публичните поръчки, външно министерство е сключило две съглашения (от 15.01.2016 година и от 22.04.2016 г.) със земеделското министерство, по силата на които са употребили услугите на комерсиално сдружение посредством министерството. С това комерсиално сдружение Министерство на земеделието и храните е в договорни връзки след извършена социална поръчка за обезпечаване на въздушен превоз, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за чиновниците на министерството на земеделието и храните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР