Министерството на финансите на Русия е платило 50,2 милиарда рубли

...
Министерството на финансите на Русия е платило 50,2 милиарда рубли
Коментари Харесай

Русия е извършила плащания по седем емисии държавни облигации

Министерството на финансите на Русия е платило 50,2 милиарда рубли (616 милиона долара) в купони по седем излъчвания държавни облигации от вида ОФЗ (Облигации федерального займа), излиза наяве от уеб страницата на ведомството, написа Ройтерс.

Плащанията идват в миг, когато съветското финансово министерство е изправено пред купонно заплащане на деноминирани в щатска валута еврооблигации с падеж през 2030 година на стойност 447 млн. $.

Инвеститорите наблюдават деликатно по какъв начин Москва обслужва дълга си, откакто на страната бяха наложени редица наказания, ориентирани към икономическата й изолираност в отговор на нахлуването в Украйна.

Санкциите накараха европейските клирингови къщи Euroclear и Clearstream да лимитират бизнеса си с съветски клиенти. Това остави задграничните вложители в ОФЗ откъснати от техните облигации в рубли, а месните притежатели на суверенни еврооблигации - от лихвените заплащания в твърда валута.

Националният депозитар за сетълмент, съветската национална клирингова къща, съобщи по-рано този мсец, базирайки се на заповед на Руската централна банка, че задграничните притежатели на ОФЗ облигации нямат право да получават купонни заплащания до последващо разпореждане.

Депозитарът, който обработва лихвените заплащания по ОФЗ от името на министерството на финансите, не е дал отговор на искане на Ройтерс за повече информация за това кои  са получили изплащането.

ОФЗ облигациите се употребяват от държавното управление за финансиране на някои от бюджетните му потребности. Преди ескалацията на опълчване сред Москва и Запада, която направи този вид облигации рисков активи, те бяха известни измежду задграничните вложители поради високата им рентабилност и мощните по това време стопански фундаменти на Русия.

Тази седмица Русия предложи да изплати в рубли част от еврооблигация на стойност 2 милиарда $ с падеж на 4 април, с цел да обезпечи заплащания за локални вложители, които може да не са в положение да получат долари.

Инвеститорите, които отхвърлят предлагането за заплащане в рубли, ще получат такова в долари на 4 април, когато то е изискуем, споделя източник на Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР