Министерството на финансите на Франция ще повиши в сряда целта

...
Министерството на финансите на Франция ще повиши в сряда целта
Коментари Харесай

Франция ще повиши целта за дефицита през 2024 г. до 5,0-5,1% от БВП

Министерството на финансите на Франция ще увеличи в сряда задачата за бюджетния недостиг през 2024 година до 5,0-5,1% от Брутният вътрешен продукт по отношение на първичната цел от 4,4% заради бързото утежняване на държавните финанси, заяви през днешния ден финансовият ежедневник Les Echos, представен от Ройтерс, съобщи БНР.

Освен това изданието показва, че френският президент и министърът на финансите Брюно льо Мер са в спор по въпроса за недостига, като Льо Мер предлага по-сериозни бюджетни съкращения, с цел да върнат държавните финанси на верния път.

Вестникът оповестява, че задачата за връщане на недостига под 3% през 2027 година публично остава в действие, даже в случай че множеството икономисти считат това за малко евентуално.

За 2025 година Франция си слага цел за стесняване на недостига до 4,1%, което обаче много над по-ранната цел за негово сваляне до 3,7% от Брутният вътрешен продукт, показва още Les Echos.

След десетилетия на разноски отвън опциите си Франция би трябвало през идващите седмици да покаже по какъв начин ще избегне бюджетна рецесия, която излага на риск кредитните ѝ рейтинги, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец държавното управление съобщи, че дефицитът към края на 2023 година е достигнал 5,5% от Брутният вътрешен продукт, надвишавайки задачата от 4,9 на 100.

Няколко други страни от Европейски Съюз, по-специално Италия, също имат недостиг над границата от 3%.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР