Министерството на финансите (МФ) проект на Закон за изменение и

...
Министерството на финансите (МФ) проект на Закон за изменение и
Коментари Харесай

Финансовото министерство публикува мерките си за стабилизиране на хазната за обсъждане

Министерството на финансите (МФ) план на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) по отношение на признато протоколно решение на служебното държавно управление за сформиране на план на Закон за държавния бюджет за 2023 година с недостиг от 3 % и с оповестените от финансовия министър Росица Велкова.

Предлагат се ограничения във връзка с фискалния надзор за артикули с висок фискален риск. Целта е по-ефективна предварителна защита и противопоставяне на данъчните измами и укриването и невнасянето на налози. Въвежда се наложително авансово обявление на данни за транспортите на територията на страната на артикули с висок фискален риск с транспортни средства над 3,5 тона, оповестиха от МФ.

Част от ограниченията касаят и изискванията и реда за разплащанията на разпоредителите с бюджет по контракти - въвеждане на режим за известяван на приходните организации за идни заплащания от бюджета към данъчно задължени лица. Предвижда се заплащанията да са по подписани контракти на стойност над 10 000 лева, както и за предявени на задължените лица изпълнителни листове за над 1000 лева С това се надгражда Решение № 592 / 21.08.2018 година на Министерския съвет за изискванията и реда за разплащанията на разпоредители с бюджет по контракти, като се уголемява и кръгът на задължените лица по това решение. Предлага се въвеждане на спомагателен метод за информиране на обществените реализатори за съществуване на финансови средства в данъчно задължени лица. Предвиждат се и други промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс по отношение на открити недостатъци и непълноти в текстовете.
 Риск от банкрути вижда Съюзът за стопанска самодейност в ограниченията на МФ
Риск от банкрути вижда Съюзът за стопанска самодейност в ограниченията на МФ

Твърденията в отчета на финансовото министерство били голословни и безпочвени

Преходните и заключителни разпореждания на законопроекта включват също промени и допълнения на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), с които от 1 юли 2023 година да се вкара заплащането на солидарна вноска за свръхпечалбите , генерирани в интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година Мярката е краткотрайна, еднократна и цели да се подсигурява публичният интерес посредством опазване на макроикономическата и фискална непоклатимост на страната. Според МФ по този начин ще бъде овладяна и инфлацията, подбудена от външни и вътрешни политически и стопански фактори. Мярката ще важи за всички лица, които подлежат на облагане с корпоративен и различен на корпоративния налог, както и за едноличните търговци и приравнените на тях за данъчни цели лица, които генерират свръхпечалби от стопанска активност. Изключват се внасящите краткотрайна солидарна вноска, която има сходни характерности с новото облагане.

За интервала 2020-2022 година страната регистрира 11,2 милиарда лв. за помощи, обезщетения и от понижени данъчни ставки. Помощите и обезщетенията на бизнеса, свързани с пандемията COVID-19, енергийната рецесия и военните дейности в Украйна, са общо в размер на 10,3 милиарда лева, а загубата за бюджета от понижени Данък добавена стойност ставки и освобождавания от облагане с данък възлиза на и 908,7 млн. лева Декларираните данъчни облаги от сдруженията и облагаеми приходи от стопанска активност като едноличен търговец нарастват доста за 2021 и 2022 година, като облагите и приходите за 2022 година бележат растеж от към 100% спрямо облагите за 2018 и 2019 година По данни на Националния статистически институт, разпределените облаги под формата на дивиденти са 21,5 милиарда лева за 2020 година и 22,4 милиарда лева за 2021 година Наблюдава се и забележителен растеж на наличностите по депозити в банките. " Финансовата поддръжка от страната по отношение на зародилите здравна и енергийна рецесия и военните дейности в Украйна е била навременна и задоволителна, като е запазила освен съществуващия бизнес, само че е осигурила условия за неговото развиване и за генериране на облаги ", показват от финансовото министерство.
 Хотелиери и ресторантьори против Велкова за повдигането на Данък добавена стойност
Хотелиери и ресторантьори против Велкова за повдигането на Данък добавена стойност

Не може изборите да се употребяват против цялостен бранш, считат от БХРА

Предложенията целят също да се внесе изясненост в данъчното отнасяне на приходите от продажба на виртуална валута , да се вкара приспадане на нормативно избрани разноски при продажба на финансови активи, както и да се разшири обсегът на приходите, за които се дава информация от работодателите и предприятията платци на приходи. Във връзка с определянето на облагаемия приход от продажба или подмяна на акции, дялове, обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи, включителни и виртуална валута, както и от търговия с задгранична валута, се предлага да се приспадат 10% нормативно избрани разноски.

Законопроектът включва още и зменения и допълнения на Закона за Данък добавена стойност , с които до 30 юни 2023 година се понижава срокът за използване на краткотрайната понижена ставка на налога за доставките на ресторантьорски и кетъринг услуги, за общата туристическа услуга в случаите по член 136 и за услугата за потребление на спортни уреди. Остава непрекъснато понижена ставката за услуги по настаняване, книги и периодически издания, храни, пелени и хигиенични продукти за бебета и дребни деца.
 Йотова: Служебният кабинет не желае да ограби парите на хората
Йотова: Служебният кабинет не желае да ограби парите на хората

При " Донев 2 " и Росица Велкова няма да се стигне до банкрут на страната и нови задължения, увери тя

С промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища се предлага течностите за електронни цигари без никотин, и заместителите на тютюна, съдържащи никотин, да се включат в обсега на акцизните артикули и за тях да се ползват разпоредбите за тютюневите произведения. Предложенията включват и анулация на въведените краткосрочни антиинфлационни ограничения за възобновяване на платения данък за електрическа сила, нулевата акцизна ставка върху моторните горива за LPG и за природния газ и нулевата акцизна ставка за създадената електрическа сила от възобновими източници. Според МФ главната цел е по този начин да се резервира конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките браншове, при които разноските за сила съставляват висок дял от индустриалните разноски, както и да се овладеят непрекъснато повишаващите се цени на електрическата енергия и на горивата.

Предлагат се и промени в Закона за ограничение на заплащанията в брой. Като против сивата стопанска система нормативно регламентираният предел за ограничение на заплащанията в брой в страната се понижава от 10 000 лева на 5 000 лева Предвижда се заплащанията в страната да се правят единствено посредством преводи и внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 5000 лева и на стойност под 5000 лева, представляваща част от парична престация по контракт, чиято стойност е равна на или надвишава 5000 лева Финансовото министерство счита, че тази мярка ще подтиква настоящото отразяване на паричните потоци посредством първоначални счетоводни документи и ще спомогне за минимизиране на разплащанията в брой по покупко-продажби сред лицата, участващи в стопанския оборот. Предлага се още изплащането заплати над 5 000 лева да се включи в режима на закона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР