Министерството на финансите изрази положително становище за осигуряване на средства

...
Министерството на финансите изрази положително становище за осигуряване на средства
Коментари Харесай

56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни

Министерството на финансите изрази позитивно мнение за обезпечаване на средства за 100% възнаграждение от страната на 56 медикаменти за сърдечно-съдови болести, измежду които за хипертония, аритмия и други постоянно срещани хронични положения.
 
След позитивното мнение на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването през вчерашния ден Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули утвърди дефинитивно решението, с което медикаментите ще се възстановяват на 100% от Националната здравноосигурителна каса и от 02.04.2024 година те ще бъдат изцяло безвъзмездни за пациентите, оповестяват от Министерство на финансите.
 
Заплащането от НЗОК ще е 100% за най-малко една вариация на медикаментите, съдържащи 52 дейни субстанции в позитивния лекарствен лист, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа.
 
В листата са включени всички 407 разнообразни дози и търговски наименования на тези 52 дейни субстанции, които имат позволение за приложимост в България. За всяко интензивно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са изцяло безвъзмездни. За другите им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е доста понижено (средно с 58%) по отношение на досегашните равнища на доплащане. За 40 от медикаментите доплащането е под 1 лев.
 
За облекчение на жителите Министерството на финансите разгласява цялостния лист на 407-те медикаменти с другите им наименования и дози, като те са подредени по цени след реимбурсация.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР