Министерството на финансите е повишило прогнозата си за ръста на

...
Министерството на финансите е повишило прогнозата си за ръста на
Коментари Харесай

МФ повиши прогнозата си за ръста на икономиката до 4%

Министерството на финансите е повишило прогнозата си за растежа на българската стопанска система през 2021 година до 4%, излиза наяве от оповестения на уеб страницата на институцията документ.

Актуализацията на бюджета, която бе гласувана преди към месец от Народното събрание, бе разчетена при растеж на стопанската система от 3.5%.

" Положителната промяна идва от високия напредък на вътрешното търсене, регистриран през първите две тримесечия на годината ", разяснява МФ.

За съпоставяне, в гласувания от държавното управление на ГЕРБ закон за бюджета през есента на 2020 година прогнозата бе за напредък от едвам 2.5%. Тогава обаче бе недооценен и спадът на Брутният вътрешен продукт за 2020 година, който съгласно прогнозата на МФ трябваше да е 3%, а се оказа 4.2%.

За следващата година Министерството на финансите планува ускорение на растежа до 4.9%. Това е и базата, върху която би трябвало да бъде създаден планът на Бюджет 2022.

" Растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 4.9% през 2022 година, движен от вложенията с близо 14% напредък. Публичните вложения ще бъдат подкрепени от средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност (който още не е импортиран в Европейската комисия, б. р.) ", показва още финансовото министерство.

Доколкото следващата година се чака българската стопанска система да доближи цялостното си възобновяване и увеличение на броя на наетите, заплатите (компенсацията на един нает) се чака да се покачат със 7.8%.

На фона на осезаемото покачване на цените средногодишната инфлация през 2021 година се предвижда да бъде 2.2%.

След това обаче се чака усмиряване на интернационалните цени на енергийните артикули, до момента в който базисната инфлация ще продължи да се форсира поради по-силното вътрешно търсене, като средногодишната инфлация за интервала ще се движи сред 2 и 2.6%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР