Министерството на финансите е изготвило три варианта на Закона за

...
Министерството на финансите е изготвило три варианта на Закона за
Коментари Харесай

Служебното правителство няма да внася проектобюджет за 2023 г.

Министерството на финансите е изготвило три разновидността на Закона за държавния бюджет за 2023 година, само че няма да внесе нито един от тях, сподели служебният финансов министър Росица Велкова.

Тя изясни, че в случай че бъдат непокътнати и продължени всички данъчни облекчения, включени в бюджета за 2022 година държавният недостиг ще стигне 11,5 милиарда лв. и 6,6% от Брутния вътрешен артикул, което ще наруши фискалните правила. Ще се наложи и изтегляне на нов дълг в размер на 16 милиарда лв. годишно.

Велкова добави, че при липса на постоянно държавно управление, служебният кабинет ще изиска удължение на действието на държавния бюджет за 2022 година

По-рано във вторникдепутатитеизслушаха служебния финансов министър Росица Велкова.

" Балансираният вид планува продължение на всички данъчни облекчения от тази година като понижена ставка на Данък добавена стойност, унищожаване на акцизи и по-високи облекчения за деца, както и нарастване на пенсиите. За да се осъществя този вид на държавния бюджет обаче се чака недостиг в размер на 11,5 млрд лв., което ще наложи вдишване на нов дълг от към 16 милиарда лв. годишно ", изясни тогава тя.

Велкова акцентира, че информацията на пръв взор наподобява оптимистична, само че в случай че се погледнат предходните години бюджетът нормално е на остатък до последните два месеца на годината.

Положително бюджетно салдо е в обикновено положение, сподели още тя, само че посочи, че това не значи, че годината ще приключи на остатък, защото той е признат и плануван на недостиг.

По думите на служебния министър се чака преизпълнение на данъчно-осигурителните доходи с към 250 млн. лв..

„ Очакваме през декември да постъпят 2,6 милиарда лв. от първо заплащане по Плана за възвръща не резистентност (ПВУ). Подали сме настояването с изпълнени всички ограничения и сега нашето искане се преглежда в Европейската комисия “, заяви Велкова.

Очаква се и спестовност в разноските в размер на 1 милиард лв., частта финансови разноски по ПВУ. Към момента касовият разход е към 50 млн. лева и не се чака до края на годината да възлезе на повече от 100 млн. лева, сподели министър Велкова.

Тя изясни, че тази спестовност ще усъвършенства бюджетното салдо, само че неизбежно натоварва бюджета за 2023 година

За отплата по стратегиите за енергийно подкрепяне към 30 септември 2022 година са изплатени 3,7 милиарда лева, които са неутрални във връзка с бюджетното салдо, акцентира финансовият министър и посочи, че е обезпечено финансиране на програмата до края на годината. Велкова добави, че за украинските бежанци са употребявани 540 млн. лева за същия интервал.

По проекта за финансови разноски Велкова съобщи, че 400 млн. лева са преструктурирани като трансфер за общините.

„ Очакваното осъществяване на финансовите разноски след преструктуриранията и икономията, която се чака, е в размер на 6,7 милиарда лева, от които са изразходвани в 9-месечието 2,6 милиарда лева “, сподели още тя.

Планираният недостиг за 2022 година на касова основа е 4,1% от Брутният вътрешен продукт, предстоящият недостиг е 3,4% от Брутният вътрешен продукт на касова основа. На начислена основа дефицитът е 6%, а упованията на начислена основа са 5,4% от Брутният вътрешен продукт, изясни финансовият министър.

По думите ѝ оптималният размер на новия държавния дълг, който може да бъде стихотворец през 2022 година, е 10,3 милиарда лева

„ Към 19 октомври номиналният размер на държавния дълг възлиза на 35,3 милиарда лева, което е 21,8% от Брутният вътрешен продукт при оптимално позволен размер от 38,5 милиарда лева Размерът на държавния дълг нараства с 4,1 милиарда лева спрямо 31 декември 2021 година, в резултат на поетия нов дълг посредством излъчвания на ДЦК в размер на 7 милиарда лева, в това число на вътрешния пазар – 2,6 милиарда лева и на външния пазар – 4,4 милиарда лева, и осъществените погасения по падежирания през годината държавен дълг в размер на 2,9 милиарда лева “, заяви още Велкова.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР