Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на

Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на ...

Финансовото министерство пое нов дълг за покупката на F-16.

Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на обща стойност 300 млн. лева, съобщи bTV. Това става, след като де факто преди два дни се изясни, че ще правим търгове за поемане на нов дълг от 400 млн. лева. Още тогава неофициално се тиражира версията, че това се прави точно заради сделката със САЩ, след като редовно премиерът Бойко Борисов се хвали с финансовата ни дисциплина и бюджетния излишък.
Причината е, че държавата събира пари за готвеното плащане накуп на 8-те изтребителя F-16 и оборудването им, потвърдиха от Ведомството на министър Владислав Горанов. 
„При условие че има сделка, ще бъдат предприети действия за актуализация на Закона за бюджета”, каза зам.-министърът на финансите Росица Велкова. По думите ѝ актуализацията се очаква през юли. Сумата от 2,2 млрд. лева стана ясна, след като премиерът Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали правителството ще подкрепи ремонта на самолетите Су-25.
Припомняме, че преди дни Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на Българското министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.
По-рано през юни вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че максималната сума, която България може да си позволи да плати за американските изтребители F-16, е 2 млрд. лева. "Няма да режем нито от бройката, нито от способностите на самолета", категоричен бе Каракачанов. Той уточни, че гласуваната от Конгреса на САЩ финансова рамка (за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Block-70 на стойност над 1.6 млрд. долара - бел. ред.), е разрешението, което той дава на американското правителство като таван, а не е сумата, на която да бъде сключен договорът с България.
От Министерството на отбраната междувременно уточниха, че предстои окончателно финализиране на предложението на американската страна съгласно националните процедури, както и внасянето му в Министерския съвет.

Източник: actualno.com