Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на

Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на ...

Финансовото министерство предвижда нов дълг за покупката на F-16.

Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на обща стойност 300 млн. лева, съобщи bTV.
Причината е, че държавата събира пари за готвеното плащане накуп на 8-те изтребителя F-16 и оборудването им, потвърдиха от Ведомството на министър Владислав Горанов. 
„При условие че има сделка, ще бъдат предприети действия за актуализация на Закона за бюджета”, каза зам.-министърът на финансите Росица Велкова. По думите ѝ актуализацията се очаква през юли. Сумата от 2,2 млрд. лева стана ясна, след като премиерът Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали правителството ще подкрепи ремонта на самолетите Су-25.
Припомняме, че преди дни Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на Българското министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.
По-рано през юни вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че максималната сума, която България може да си позволи да плати за американските изтребители F-16, е 2 млрд. лева. "Няма да режем нито от бройката, нито от способностите на самолета", категоричен бе Каракачанов. Той уточни, че гласуваната от Конгреса на САЩ финансова рамка (за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Block-70 на стойност над 1.6 млрд. долара - бел. ред.), е разрешението, което той дава на американското правителство като таван, а не е сумата, на която да бъде сключен договорът с България.
От Министерството на отбраната междувременно уточниха, че предстои окончателно финализиране на предложението на американската страна съгласно националните процедури, както и внасянето му в Министерския съвет.

Източник: actualno.com