Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на

...
Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на
Коментари Харесай

Финансовото министерство предвижда нов дълг за покупката на F-16

Министерството на финансите е емитирало изключително нов вътрешен дълг на обща стойност 300 млн. лв., заяви bTV.
Причината е, че страната събира пари за готвеното заплащане вкупом на 8-те изтребителя F-16 и оборудването им, потвърдиха от Ведомството на министър Владислав Горанов. 
„ При изискване че има договорка, ще бъдат подхванати дейности за актуализация на Закона за бюджета ”, сподели зам.-министърът на финансите Росица Велкова. По думите ѝ актуализацията се чака през юли. Сумата от 2,2 милиарда лв. стана ясна, откакто министър председателят Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали държавното управление ще поддържа ремонта на самолетите Су-25.
Припомняме, че преди дни Отделът за военно съдействие към Посолството на Съединени американски щати в София публично показа на Българското министерство на защитата предложениe за подписване на контракт, съдържащо вероятно съглашение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и обвързваните с него системи за дълготрайна употреба и поддръжка, както и цялостна подготовка на водачи и спомагателен личен състав.
По-рано през юни вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов съобщи, че оптималната сума, която България може да си разреши да заплати за американските изтребители F-16, е 2 милиарда лв.. " Няма да режем нито от броя, нито от качествата на самолета ", безапелационен бе Каракачанов. Той посочи, че гласуваната от Конгреса на Съединени американски щати финансова рамка (за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Block-70 на стойност над 1.6 милиарда $ - бел. ред.), е разрешението, което той дава на американското държавно управление като таван, а не е сумата, на която да бъде подписан договорът с България.
От Министерството на защитата в това време прецизираха, че следва дефинитивно завършване на предлагането на американската страна според националните процедури, както и внасянето му в Министерския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР