Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет

...
Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет
Коментари Харесай

Финансовият министър: Базова пенсия от 370 лева, но без големи увеличения на минималната заплата

Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет за 2022 година Това съобщи министър Валери Белчев в рубриката „ Властта приказва! Открито” във Фейсбук.

Той отговори на рецензиите, че финансовото министерство е предложило Бюджет 2022 година, а не е изчакало бъдещият кабинет да си направи планове и да го предложи.

„ Това, че няма постоянно държавно управление, не значи, че финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква Министерството на финансите да внесе бюджет. Длъжни сме да внесем бюджет. Отговорност на политическите партии е да решат, какво ще създадат с него”, съобщи Валери Белчев.

И акцентира, че договарянията за сформиране на държавното управление към момента не са завършили. „ Нямаме правото да ги чакаме”, сподели Белчев. Той обаче изясни, че е прегледан описът на контрактуваното сред партиите и финансовото министерство е присъединило тези сделки в проектобюджета.

Той разяснява и дали ще има нарастване на пенсиите.

„ За промени не можем да приказваме от позицията на длъжностен кабинет. По отношение на пенсиите е доста значимо безспорната стойност на прихода на пенсионера да не спада “, на мнение е финансовият министър.

„ Досега имаше минимална пенсия от 300 лева и Коронавирус добавка от 120 лева, което прави приход от 420 в. Нашата цел е този приход да не спада, което значи да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато свалим Коронавирус ограниченията внезапно парите на пенсионерите още веднъж да спаднат на 300 лева, направихме предложение базовата пенсия да се увеличи на 370 лева Остатъкът до актуалната Коронавирус добавка да бъде нова добавка. Нашето предложение е тя да стане 60 лева, тъй че сумата да стане 430 лева След като пандемията завърши, тогава в най-лошия случай пенсионерът с минимална пенсия ще взима 370 лева “, изясни Валери Белчев.

Какъв би трябвало да е размерът на минималната заплата?

„ Трябва да мислим и за работодателите. Ако прекомерно доста се вдигне минималната работна заплата, рискуваме да банкрутираме прекомерно доста компании и хората да останат без работа. Това е един баланс, който работи въз основата на търсенето и предлагането. Трябва да мислим за бизнеса, освен за заплатите “, сподели Валери Белчев.

Може ли да се овладее покачването на цените?

„ Колкото повече се подвигат цените, толкоз повече би трябвало да се подвигат заплатите. Не мога да отида в едно дружество и да кажа какъв брой да заплащат. Това е пазарна стопанска система и дано да се погрижим по-скоро бизнес климатът да е добър. Оттам нататък това са връзки сред работодатели и чиновници “, изясни финансовият министър.

Предвижда ли се нарастване на налози или нови такива?

„ В никакъв случай не предвиждаме да се подвигат налози. Да не забравяме, че те са един индивид, който се дефинира от Народното събрание. В сегашния проект не предвиждаме каквото и да е било нарастване на налози “, безапелационен бе той.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР