Министерството на европейските и международните въпроси на Австрия е уведомило

...
Министерството на европейските и международните въпроси на Австрия е уведомило
Коментари Харесай

Австрия въвежда мерки за пристигащите от 16 български области

Министерството на европейските и интернационалните въпроси на Австрия е уведомило с нота, че страната вкарва ограничения за идващите от 16 области на България, а не както до момента - за влизащите от цялата ни страна. Това оповестиха от Българска телеграфна агенция, като се базира на информация от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Мерките са в действие от 17 октомври.
Според нова заповед на австрийския министър по обществените въпроси, опазването на здравето, грижите и отбраната на потребителите влизането в Австрия от 16 български региона/области - Благоевград, Бургас, Добрич, Габрово, Ямбол, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Варна, ще се реализира, както и досега - с условие за авансово изработен негативен PCR тест, не по-стар от 72 часа от момента на влизане в Австрия, или 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена с негативен PCR тест на място в границите на 48 часа.
За идващите от другите български области не се изисква PCR тест или 10-дневна карантина.
Това не е добра вест за бизнеса и ще затрудни връзките сред компаниите от двете страни.

Австрия е един от обичайните и значими търговски и стопански сътрудници на България. През седемте месеца на тази година, и в изискванията на разнообразни други ограничаващи ограничения в битката среку разпространяването на ковид, се отбелязва понижение и при износа и при вноса в двустранните връзки. Експортът на български артикули за Австрия е за 513.6 млн. лв. като има спад от 4.2%, а вносът от тази страна е на стойност 914.8 млн. лв. (-7.6%). Търговското салдо е негативно за нашата страна през последните години.

Австрия заема водещи позиции по вложения в пет страни от района на Югоизточна Европа (Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Румъния и България). Към края на 2019 година директните задгранични вложения от Австрия в България възлизат на 4.22 милиарда евро, с което страната се подрежда на второ място (след Холандия) по размера на тези инвестиции в България.

Австрийските компании са измежду водещите в класацията на 100-те най-големи задгранични вложители в България. Техните планове у нас са съсредоточени в съвсем всички браншове: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката индустрии. Близо 10% от най-големите задгранични вложители в България са австрийски компании.

Връзките в региона на туризма също се развиват добре. През последните години по над 150 000 австрийци са гостували у нас. Тази година нещата са напълно разнообразни. През август 14 310 индивида от центрлано-европейската страна са били в България. От тях 463 са пристигнали на екскурзия или отмора, а 216 са пристигнали със служебна цел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР