Министерството на енергетиката на САЩ проведе през юли семинар за

...
Министерството на енергетиката на САЩ проведе през юли семинар за
Коментари Харесай

Норвежкият изследователски реактор Halden обърква плановете на САЩ за толерантно гориво


Министерството на енергетиката на Съединени американски щати организира през юли семинар за търсене на решения на проблемите, произлизащи от преустановяване на работата на изследователския реактор Halden в Норвегия, предава energy.gov.

Той е с мощ 25 мегавата и работи от 1959 година Особеността на реактора е, че може да работи в разнообразни режими и с разнообразни типове гориво. Затова има необятен набор на приложимост. Това е интернационален план, в който вземат участие 19 страни. Преди време обаче реакторът е спрян поради проблеми в системата за отбрана. Въпреки че лицензът му за работа изтича през 2020 година, на 27 юни 2018 година норвежкият Институт за енергийни технологии разгласи, че няма да подава заявление за удължение на лиценза на Halden.

Пол Меснер, представител на Националната лаборатория в Айдахо, съобщи, че „ нито една атомна апаратура в света не може изцяло да повтори това, което е правено в Halden “.

Един от последните планове, който бе плануван в изследователския реактор е взаимна работа на Global Nuclear Fuel (дъщерна компания на General Electric), Framatome (бивша Аreva) и американската Westinghouse за създаване на толерантно нуклеарно гориво. Планираше се тестванията на пробните горивни сборки да се организират в реактора Halden, само че в този момент би трябвало да се търсят други разновидности. Като едно от вероятните решения се показва планът на корпорация Lightbridge, която също се занимава с създаване на безаварийно гориво без държавна помощ и към този момент разгласи желанията си да направи проби в Съединени американски щати.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР