Министерството на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна засега не

...
Министерството на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна засега не
Коментари Харесай

Украйна не планира засега да се отказва от руско ядрено гориво


Министерството на енергетиката и въглищната индустрия на Украйна към този момент не възнамерява да се отхвърля от нуклеарното гориво от Русия за украинските АЕЦ и изцяло да премине на гориво от американската „ Уестингхаус “. Това заяви изданието „ Апостроф “.

„ В близко време не се възнамерява прекосяване към потребление единствено на нуклеарно гориво, създадено от компанията „ Уестингхаус “, в енергоблоковете на украинските АЕЦ “, се споделя в отговор на министерството на въпрос на „ Апостроф “.

Както заяви министерството на енергетиката, за смяна на нуклеарното гориво е належащо да се модернизира мониторинговата системата за безвредна употреба на енергоблоковете, както и да се проведат редица спомагателни мероприятия.

По-рано шефът на държавната украинска компания „ Енергоатом “ Александър Шавлаков сподели, че „ Уестингхаус “ е подготвена, при положение на форсмажорни условия, изцяло да смени съветския производител.

На украинските АЕЦ работят 15 енергийни блока, като от тях 13 са с реактори от вида ВВЕР-1000, а два – ВВЕР-440, строени за зареждане с гориво от съветската ТВЕЛ. Според специалистите, по-рано от 2020 година понижаване на зависимостта от нуклеарното гориво Украйна няма по какъв начин да реализира. „ Енергоатом “ има контракт с съветската компания ТВЕЛ до 2020 година и е задължена да купува от Русия несъмнено количество.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР