Министерството на енергетиката и Комисията за защита на потребителите сформират

...
Министерството на енергетиката и Комисията за защита на потребителите сформират
Коментари Харесай

КЗП иска Топлофикация да сключва индивидуални договори с клиентите си

Министерството на енергетиката и Комисията за отбрана на потребителите образуват работна група, чиято чел е разработване на оферти за възстановяване на нормативната уредба за работата на топлофикационните сдружения.

Много хора дефинират по този начин наречената такса сградна апаратура като несправедлива или неразбираема от позиция на пресмятане на сумите. Търсим метод за определяне на правдивост в връзки сред доставчика на топлоенергия и потребителите, изясни самодейността ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов пред телевизия "Алфа ".

В работната група са включени и цивилен организации, които от години работят по изясняването на тези проблеми и са поставяли главните от тях.
"Започваме с концепцията за самостоятелните контракти. Всеки консуматор ще би трябвало да може да подпише контракт, в който да е посочено какво му коства единицата на това, което той употребява, надлежно – по какъв начин се мери и да е изцяло проследим този процес”, изясни ръководителят на КЗП. Той изрази мнение, че по този начин огромна част от насъбраните с годините проблемите ще намерят решение.

„ Когато приказваме за останалите браншове в така наречен монополизиран пазар, симптоматично не престават да са най-вече жалбите за надписани сметки и оборване на начислени такси – както във връзка с електроразпределителните сдружения, по този начин и във връзка с ВиК”, уточни Маргаритов. Той добави, че това е активност, изясняването, на която върви ръка за ръка и с активността на специалистите от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Маргаритов подсети, че по доказано от съда решение на КЗП потребителите не могат да бъдат задължавани да заплащат оспорена от тях сметка до произнасянето на доставчика по жалбата им.
„ Ако имате сметка за ток, която Ви се коства, че е надписана, Вие можете да я оспорите в 30-дневен период и електроразпределителното сдружение е длъжно да се произнесе”, даде образец той. И направи значимото конкретизиране, че през този интервал търговецът не може нито да задължи клиента си с каквито и да било заплащания, нито да му спре услугата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР