Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Енергийното министерство и КЕВР подкрепят създаването на борса за природен газ

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране поддържат основаването на борса за природен газ в България. Това стана ясно по време на кръгла маса в Народното събрание, на която беше показана концепцията за газовия хъб " Балкан ".

Само при диверсификация на доставките на природен газ може да приказваме за конкуренция и за основаване на условия за либерализация на пазара, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За тази диверсификация е нужно основаване на инфраструктурни връзки с страните в региона и на енергийна борса, която ще ни даде сигурност и конкурентни цени на силата, и надлежно - конкурентна стопанска система, уточни енергийният министър.

В Министерството на енергетиката напълно поддържаме самодейността за основаване на борса за природен газ и ще оказваме помощ с целия си експертен капацитет, означи Теменужка Петкова.

С постепенната либерализация на пазара на естествен газ ролята на енергийния регулатор се ускорява, сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

КЕВР се ангажира с издаване на лиценз за борсовия оператор, в това число и на платформата за търговия на природен газ. Правилното решение е взаимстване на комерсиална платформа от сериозен търговец, като добър вид е Средноевропейската платформа за природен газ " Баумгартен ", Австрия, сподели Иван Иванов. КЕВР ще утвърди и ограниченията за надзор на ликвидността, за недопускане на пазарни злоупотреби и приключване на вътрешна информация от борсата, добави той.

Народният представител Валери Симеонов изиска по-конкретна информация за източниците на природен газ и за какво мястото на газовия хъб " Балкан " не е определено в Южна България, където строителството, по думите му, ще е доста по-малко.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР