Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Малки ВЕИ производители обвиняват държавата, че облагодетелства най-големия ветропарк у нас

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) облагодетелстват ветропарк ВтЕЦ " Свети Никола " с 50 милиона евро на година. Това настояват близо 300 дребни производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници (ВЕИ).

Те прецизират, че най-големият ветропарк у нас ВтЕЦ " Свети Никола ", който се намира край село Българево в Североизточна България, е издигнат благодарение на скица за подкрепяне - финансов инструмент от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), и е въведен в експоатация през 2010 година

Схемата за подкрепяне е получена преди влизане в действие на Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ), което съгласно дребните производители значи, че НЕК следва да ползва Закона за енергетиката, който се ползва към дребните фамилни ВЕИ-та, а КЕВР да ги управляват.

Уточнява се, че конфигурираната мощ на ветропарка край Българево е 156 MW - т.е. 7 пъти по-голям от цялата мощ на всичките 274 компании, непозволено наранени от новата наредба в Закона за енергетиката.

По информация от електронната платформа на Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР) ветропаркът е благосъстоятелност на " Ей И Ес Гео Енерджи " ООД, ЕИК 175155987.

От подаваната месечна информация в АУЕР било видно, че притежателят на ВтЕЦ " Свети Никола " е пропуснал да заявява схемата за подкрепяне, която е употребил за построяването на обекта.

По калкулации на протестиращия щаб на дребните ВЕИ производители, в случай че от ВтЕЦ " Свети Никола " се изземат годишно толкоз средства на мегават, колкото годишно непозволено се изземват от нелегално засегнатите дребни 273 ВЕИ компании, то икономията за българската енергетика ще възлизат в порядъка на над 50 милиона евро на година.

Протестният щаб смята, че Министерство на енергетиката и КЕВР ползват чадър над огромните централи с подкрепени вложения посредством схеми за подкрепяне.

" Парите по тези схеми идват основно от механизми, Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка и други финансови принадлежности, които не разкриват бенефициентите си заради " банкова загадка ". Пълният лист обаче е разполагаем в Министерство на енергетиката, които са админи на схемите за подкрепяне съгласно ЗЕВИ. Вместо да го изпрати за използване до НЕК ЕАД, КЕВР и ЕРП сдруженията, министър Петкова настойчиво го крие, защото в този лист попадат част от най-големите олигарси-производители на възобновима сила у нас - крупни задгранични вложители, или български компании близки до властта ", показват от протестиращия щаб.

Напомнят, че съгласно отчет на Министерството на енергетиката, единствено до края на 2009 година по една от схемите за подкрепяне са финансирани над 80 огромни ВЕИ централи, за които към този момент 4 години параграфа не се ползва.

" За страдание, страната в лицето на МЕ настойчиво отхвърля да отговори кои са те, защото това би засегнало прекомерно доста персонални финансови ползи ", акцентират дребните ВЕИ компании.

Те припомнят, че задграничните вложители са предпазени и от интернационалните контракти, по отношение на взаимно поощряване и взаимна отбрана на вложенията. " Министерството на енергетиката и НЕК нямат воля да приложат към тях съшития с бели конци закон, защото те разполагат с нужните финансови средства да водят продължителни каузи в своя отбрана, за разлика от засегнатите дребни български компании ", считат протестиращите.

Според тях огромният въпрос е за какво страната позволява задграничните вложители да са сложени в по-благоприятно състояние в сравнение с българският бизнес.

" Умишленото неприлагане на закона от страна на Министерството на енергетиката и КЕВР, води до по-високи цени за бита и индустрията, които за жалост се заплащат не от премиера Борисов, министър Петкова и Иван Иванов от КЕВР, а от целокупния български народ ", акцентират още дребните ВЕИ производители.

Те дават обещание, че на следващия ден ще осветлят доказателства, че Министерството на енергетиката е излъгало Европейската комисия в известието за схемите за подкрепяне, като е прикрило събитието, че съответни компании получават преференциална цена. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР