Министерството на електронното управление спази закона и на 28 септември

...
Министерството на електронното управление спази закона и на 28 септември
Коментари Харесай

Министерството на е-управление предостави достъп до изходния код на машините за гласуване

Министерството на електронното ръководство съблюдава закона и на 28 септември 2022 година даде достъп до изходния код на машините за гласоподаване на всички регистрирани политически наблюдаващи, които имаха интерес, показват от пресцентъра на ведомството. Това се случи за първи път, откакто с решение № 1389 от 5 септември 2022 година Централната изборна комисия позволи достъпа до изходния код на записаните политически наблюдаващи по процеса на засвидетелствуване, който се организира в Министерството на електронното ръководство, се отбелязва още в известието. 

Вчера водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в Стара Загора, че машините за вота на 2 октомври са били „ пипани 100% “. Той изиска от ЦИК да разрешат на компютърните експерти от всяка една партия да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. В отговор на това някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов написа във фейсбук профила си, че достъп до кода е бил предоставен преди изборите. По думите му не са се явили представители на ГЕРБ.

Във връзка с настояването да се даде кодът на софтуера на машините за гласоподаване, Централната изборна комисия (ЦИК) осведоми, че това е направено още преди провеждането на изборите за народни представители. 

Министерството на електронното ръководство напомня, че всички регистрирани представители от политическите партии в обществения електронен указател на ЦИК, както и интернационалните наблюдаващи, са били поканени да получат достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване, в предпазена среда на министерството. На поканата са се отзовали един от трима записали се политически представители, както и интернационалните наблюдаващи, прецизират от Министерството на електронното ръководство.

Министерството извърши намерено и транспарантно всяка една процедура от процеса на засвидетелствуване на машините за гласоподаване, както е планувано и от Изборния кодекс, показват още от ведомството. 
Министерството на електронното ръководство свика обществено разискване на обновената Методика за засвидетелствуване на сходството на устройството за машинно гласоподаване и отрази всички оферти на политическите представители, неправителствените организации и жителите, които се включиха.  

За първи път, в наличието на медиите, намерено и на инцидентен принцип, посредством генератор бяха изтеглени серийните номера на машините за гласоподаване, които минаха процеса на засвидетелствуване, онлайн бе показан и целият развой по генериране на хеш кода и довереното създаване на софтуера за техническо устройство за машинно гласоподаване (ТУМГ). Удостоверяването включва и голям брой функционални проби, в това число на вероятни обстановки, които задействат отбраната на машините (т. нар. известия за грешки), за гарантиране на сигурността на вота.

Представители на записаните за присъединяване в изборите партии, обединения и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са записали наблюдаващи, както и не повече от двама представители на Българската академия на науките (БАН), регистрирани в съответния указател на ЦИК, както и интернационалните наблюдаващи, бяха поканени да участват на всички стъпки от удостоверяването, означават от министерството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР