Министерството на екологията се надява да стимулира закупуването на нови

...
Министерството на екологията се надява да стимулира закупуването на нови
Коментари Харесай

Няма да има продуктова такса за електромобили

Министерството на екологията се надява да подтиква закупуването на нови коли, като понижи продуктовата им такса

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Рециклиране без конкуренция

Таксата за импорт на коли
12 авг 2016
Рециклирани милиони

Нов рунд на опълчване в бизнеса със скрап поради разпределението на продуктовите такси за излезли от приложимост коли
12 авг 2016
Рециклирането в Европейски Съюз - дяволът e в детайлите

Важен е не броят на организациите, а правилата, по които се ръководи процесът
12 авг 2016 Собствениците на електрически автомобили няма да заплащат продуктова такса за колите си. Това планува план за промени в наредбата за установяване на реда и размера за възнаграждение на продуктовата такса на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), която е оповестена за публично разискване на интернет страницата на ведомството. Досега притежателите на такива коли плащаха еднократно при регистрирането на транспортните средства в КАТ сумата от 102 лева Новото предложение на министерството е до 2022 година електрическите автомобили да са освободени от такава такса. Според министъра Нено Димов това е една от ограниченията на Министерство на околната среда и водите в посока на запазване на чистотата на въздуха. Логиката на ведомството е посредством по-ниски продуктови такси да се подтиква закупуването на нови коли, а за остарели да се заплаща повече. Събраната сума от продуктовата такса отива напълно за преработване на излезлите от приложимост моторни транспортни средства.

По-ниски такси за нови коли

Промените в наредбата плануват по-ниски такси за хибридни и нови коли. Собствениците на нови хибридни коли ще заплащат 100 лева вместо досегашните 124 лева За притежателите на подобен вид коли, чиято възраст е до 5 години, размерът на таксата се резервира - 170. При покупка на по-стари обаче ще заплащат повече: за коли от 5 до 10 години - 240 лева вместо досегашните 215 лева, а за тези над 10 година - 255 лева вместо 227.

По-ниска е таксата и за нови леки коли, джипове и лекотоварни коли. Според плана за наредбата тя е 125 лева, като в този момент са 128. Сумата за коли до пет години се резервира - 194 лева Увеличава се обаче таксата за коли от 5 до 10 години - от 260 на 290 лева С 35 лева нараства таксата за коли над 10 години - от сегашните 275 лева на 310.

Такса ще се заплаща и за рейсовете и камионите

Продуктова такса към този момент ще се заплаща и при покупка на моторните транспортни средства с 8 места за сядане, както и за транспорт на товари над 3.5 тона. За новите сумата ще е 625 лева, за тези до пет години - 970 лева, сред 5 и 10 години - 1450 лева, а над 10 години - 1550 лева

За новите рейсове и камионите над 12 тона таксата е 938 лева За до петгодишни - 1455 лева, от пет до 10 години - 2175, а над тази възраст - 2325 лева

Мотивите на екоминистерството

В претекстовете си за измененията министърът на екологията е показал, че задачата е да се продължи политиката на Министерство на околната среда и водите за стимулиране на използването на коли, които водят до доста по-ниски равнища на замърсяване и обособяване на нездравословни излъчвания в атмосферата. " По този метод ще се усили разликата в размерите на таксите за новите и съвсем новите коли и тези, които са по-стари и с по-високи равнища на замърсяване, както и ще се насърчи използването на нови коли, съдържащи по-малко рискови субстанции и отделящи по-малко нездравословни излъчвания ", написа Димов.

Това е и аргументът му за въвеждането на продуктова такса за рейсовете и камионите. " Според данните за междинната възраст на тези категории в страната делът на замърсителите е релативно по-голям от този при леките коли. Същевременно това са по-мощни МПС с по-големи мотори с вътрешно горене, които изхвърлят относително по-големи количества нездравословни изгорели газове. Липсата на продуктова такса за тези МПС способства за по-голямото търсене и използването на остарели такива, които са по-големи замърсители на атмосферния въздух ", показва министърът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР