Министерство на земеделието стартира незабавна проверка дали действително 120 000

...
Министерство на земеделието стартира незабавна проверка дали действително 120 000
Коментари Харесай

Земеделието се втурна на незабавна проверка за виртуални животни

Министерство на земеделието започва незабавна инспекция дали фактически 120 000 “виртуални” животни източват най-малко 20 млн. лева дотации годишно, заяви институцията пред Mediapool.

За казуса с извънредно занижения надзор в четвъртък сигнализира Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

" Министерството на земеделието, храните и горите се ангажира да разпореди незабавна инспекция по отношение на изнесените в медийното пространство изказвания от господин Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, откакто бъдат предоставени съответни данни. Проверките ще бъдат обществени и всеки представител на браншова организация може да участва на тях. МЗХГ прави инспекция по всеки един сигнал, който е постъпил в институцията ", показаха от министерството пред Mediapool.

Оттам връщат лентата обратно и прецизират, че поради нарушаванията от предишни години са извършени редица срещи сред министерството, Агенцията по храните, Българския ветеринарен съюз, Консултативния съвет по отглеждане на животни с присъединяване на браншови организации в бранша. Целта им е била предприемане на нужни дейности от всички заинтригувани страни за “намаляване до най-малко на пропуските и недопускане на нерегламентирани дейности”.

Набелязани били стъпки за усилване на контрола като да вземем за пример увеличение на проверяваните обекти, наказания по отношение на неточни животновъди, които не са уведомили в период за новородени, заклани, умрели, продадени и добити животни, засилен надзор на кланиците за сходство на номерата на ушните марки на закланите животни с тези, записани във ветеринарномедицинското удостоверение за превозване на животни. Предвидено е било и взаимоотношение сред БАБХ и Министерство на вътрешните работи по казуса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР