Министерство на земеделието призова за повече българска продукция на щандовете

...
Министерство на земеделието призова за повече българска продукция на щандовете
Коментари Харесай

Бизнесът притеснен от предложението на МЗ за повече българска продукция в магазините ВИДЕО

Министерство на земеделието прикани за повече българска продукция на щандовете в магазините. Търговските обекти би трябвало да обособят площи единствено за артикули на локални производители. Така те ще имат достъп до питателните вериги в изискванията на стопански усложнения.

Проектът е бил изпратен до всички заинтригувани страни, само че диалозите не са довели до резултат, оповестиха по-рано през днешния ден от министерството. Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с разпореждане на кабинета и да остане в действие до края на тази година.

„ Министерството на земеделието се пробва с административни способи да се намесва в пазарни структури. Оттам желаят да лимитират достъпа на задгранични артикули до българския консуматор “. Това съобщи ръководителят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

„ Един от най-болезнените въпроси беше обезпечаването на „ зелени коридори “. Сега ние желаеме да ограничим придвижването първо на европейски артикули, а по-късно и на такива от други страни евентуално, и достъпа им до пазара, като споделяме на виригите магазини по какъв начин и какъв брой да запълват щандовете си. Това е неприемливо “, сподели още той.

По думите му българските артикули биха имали прелестен банкет в тези магазини, в случай че отговорят на всички стандарти. „ За да застане една стока на щанд в тези вериги, тя би трябвало да има баркод, информация за калории, за елергенти и други Ако желае Министерството на земеделието да бъде потребно – дано насочи напъните си натам, където може да влияе админстративна “, безапелационен бе Симеонов.

В отговор на думите му Петя Василева от Българска асоциация биопродукти съобщи: „ С това изявление съм меко казано афектирана, тъй като по този метод казвате, че българските артикули не дават отговор на условията, а това не е по този начин “. И добави: „ Ние сме сертифицирани и то биологично, т.е. има доста повече условия за този тип храна от тази, която сега се продава на пазара “.

„ Изискванията на огромните вериги са непостижими за нас. Ние желаеме поддръжка, с цел да стане допустимо да осъществим всички условия, които веригите имат към нас “, сподели още Василева.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР