Министерство на земеделието на САЩ е изплатило директно 8,52 млрд.

Министерство на земеделието на САЩ е изплатило директно 8,52 млрд. ...

Фермерите в САЩ са получили подпомагане в размер на 8,52 млрд. долара.


Министерство на земеделието на САЩ е изплатило директно 8,52 млрд. долара на американските фермери в рамките на програмата за подпомагане за 2018 г. Още по тематаСАЩ планират да отложат налагането на мита върху вноса на автомобили

Целта на схемата е да компенсира загубите на фермерите от митата на Китай и други търговски партньори, каза говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обеща над 12 млрд. долара помощи, за да компенсира загубите за реколтата от китайските мита върху американски продукти, наложени в отговор на митата на Вашингтон върху китайски стоки.

На първите пет места сред стоките, получили помощ, са соята, царевицата, пшеницата, памука и соргото, а петте щата начело на получилите помощи са Илинойс, Айова, Канзас, Небраска и Индиана, каза говорителят на ведомството.

Фермерите се оплакваха от бавния темп на изплащане на помощите заради спирането на работа на правителството в началото на годината.

Наводненията в Средния запад съвпаднаха с продължителния търговски спор с Китай и понижаващите се цени на стоките и сериозно засегнаха фермерите.

Investor припомня, че още в началото на март Тръмп поиска от Пекин незабавно да отмени всички мита върху американските селскостопански продукти, тъй като търговските преговори напредват добре, като напомни, че е отложил плановете за увеличаване на американските налози върху редица вносни китайски стоки за 200 млрд. долара.

/БТА/

Източник: investor.bg