Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ще подпомогне процеса по

...
Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ще подпомогне процеса по
Коментари Харесай

МЗХ: Стандартите за храни у нас са остарели

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ще подкрепи процеса по преразглеждане и възобновяване на стандартите за произвеждане на храни, с цел да може те да дават отговор напълно на осъвремененото европейско и национално законодателство. Това разгласи земеделският зам.-министър Александър Йоцев по време на среща за обзор на настоящите национални стандарти, свързани с производството на храни, съобщи

Срещата е инициирана от Министерство на земеделието и храните и се организира в постройката на институцията. Информация за диалозите беше публикувана от пресцентъра на земеделското министерство.

Александър Йоцев предлага да бъде направен въпросник, посредством който заинтригуваните страни и браншовите организации, в това число показаните в Националния съвет по храните, да изразят мненията си за нуждата от използване и поддържане на настоящите стандарти, от изчерпателен обзор на стандартите и групирането им съгласно нуждата от преправяне и осъвременяване, отпадане или опазване в неизменен тип.

Директорът на Българския институт по стандартизация Ирен Дабижева означи, че според одобрените процедури за работа на института, стандартите от време на време се преразглеждат от механически комитет, който има пълномощия да трансформира или отхвърля. Член на този комитет е и Министерство на земеделието и храните и то може да направи стимулирано предложение за преразглеждане на стандарти, които не се съобразени с настоящите европейски и национални условия и регулации, годни за производството на храни.

Присъстващите на срещата се съгласиха, че е неотложно стартирането на развой на преоценка. Според тях по този начин ще се увеличи доверието и на консуматори, и на производители на храни и ще сътвори по-висок интерес и конкурентна среда за използването на стандартите.

В срещата участваха още заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов, шефът на дирекция " Техническа хармонизация " на Министерство на стопанската система и промишлеността (МИИ) Силвана Любенова, както и зам.-изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Галя Викьова и ръководителят на дирекция " Политики по агрохранителната верига " Илиян Костов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР