Министерство на земеделието, храните и горите ще предложи мярка, която

...
Министерство на земеделието, храните и горите ще предложи мярка, която
Коментари Харесай

Министерството на земеделието ще стимулира изкупуването на черешите

Министерство на земеделието, храните и горите ще предложи мярка, която да подтиква операторите за изкупуване, мостра и преправка на български череши, е декларирала министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща с производители и преработватели на череши в България, извършена посредством видеоконферентна връзка.

Това оповестиха от министерството.

Танева е показала, че всички, които завишат изкупените количества от регистрирани аграрни производители и платят надлежно продукцията, ще могат да получат подкрепяне на звук.

Заради пандемията от COVID-19 се чака напън върху пазара и понижено търсене, в тази обстановка е належащо завишаване с към 30 на 100 на изкупуване от операторите за мостра за експорт на прясна или консервирана череша, е прецизирала министър Танева. Тя е призовала преработвателите да усилят своите размери за изкупуване, защото множеството от тях имат благоприятни условия за предпазване. Очаква се решението за тази поддръжка да бъде признато през тази седмица на съвещание на Управителния съвет на Държавния фонд " Земеделие "

Срещата е била по самодейност на МЗХГ във връзка на идната акция по прибиране на реколтата от череши. Министър Танева е изтъкнала, че все още положението на насажденията от череши в страната е положително и се чака добра годишна продукция. Тя е подчертала, че по време на изключителното състояние е обезпечено всичко належащо за земеделския бранш.

На срещата е била разисквана и нуждата от застраховане на служащите по време на прибиране на реколтата с маски, ръкавици и защитни дрехи. Министър Танева е припомнила, че, по предложение на България, Европейска комисия ще обезпечи поддръжка за производителите посредством обезщетителната мярка " COVID-19 ".

" По нея ще се изплащат само и единствено направените разноски от стопаните поради пандемията. Към момента мярката се разисква на равнище Европейски парламент. Тя ще се дава на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани ", е споделила още тя, като е прецизирала, че до края на май се чака да завърши и дебатът за тази мярка. Прилагането на мярката ще бъде разисквана с сектора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР