Министерство на земеделието, храните и горите предлага разработване на три

...
Министерство на земеделието, храните и горите предлага разработване на три
Коментари Харесай

До 50 хил. евро извънредна помощ за земеделски предприятия заради коронакризата


Министерство на земеделието, храните и горите предлага създаване на три подмерки за компенсиране на земеделските стопани, както и за предприятия, преработващи селскостопански артикули, по изключителната помощ COVID-19. Това стана ясно по време на видеоконферентна среща заместник-министрите на земеделието, храните и горите доктор Лозана Василева и Вергиния Кръстева с представители на браншовите организации. На нея бяха разисквани изискванията за допустимост за разпределяне на  спомагателни средства  на засегнатите браншове от пандемията. Зам.-министър доктор Лозана Василева напомни, че програмирането на изключителната мярка COVID-19 стана допустимо по самодейност на България,която бе подкрепена в хода на преговорния развой от всички страни-членки на Европейски Съюз. „ Тя ще бъде в размер на до 2% от бюджета по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година Предвиждаме по мярката да се задели запас от към 100 млн. лева Таваните на финансовата помощ за земеделските производители е до 7 хиляди евро, а за предприятията е до 50 хиляди евро “, акцентира още тя. По думите й, с тези средства ще се компенсират разноските за противоепидемични ограничения, както и за понижени приходи от затворени канали за реализация на продукцията.

Д-р Василева заяви, че на фона на обстановката ще се работи в къси периоди и съвещанието на Комитета по наблюдаване на ПРСР за изменение на Програмата и включване на мярката, ще се организира посредством писмена процедура. „ Мярката бе създадена по няколко критерии, като идентифицирахме секторите, които изпитват най-големи проблеми с ликвидността, заради използване на ограниченията за ограничение на разпространяването на пандемията. В тези браншове направихме анкетни изследвания. Целта ни беше да определим какви са спомагателните разноски, които стопаните са направили за обезпечаване на безвредни условия на труд,  по отношение на рестриктивните мерки и възбраните, които бяха наложени. Относно загубите от затруднената реализация, към момента нямаме публични данни, защото не е завършила селскостопанската година “, изясни заместник-министърът на земеделието. Тя добави, че разноските на стопаните са изчислени на база на един ангажиран за стерилизация и закупуване на персонални защитни средства.

От своя страна заместник-министър Вергиния Кръстева  съобщи, че  се работи в посока, мярката да е лесна за кандидатстване от страна на земеделците, а също по този начин и за използване от страна на администрацията. Тя добави,че по този метод финансовият запас ще стигне бързо до нуждаещите се аграрни стопани.

По време на полемиката бяха показани критериите и изискванията за кандидатстване по мярката.  По първата подмярка COVID-1 ще се подкрепят аграрни стопани, кандидатствали за подкрепяне по схемите и ограниченията за директни заплащания през Кампания 2019 и Кампания 2020. То ще се дава на претенденти за размера на допустимите площи и/или брой животни през 2019 акция, само че за не повече от декларираните такива през 2020 акция. Финансовата помощ ще бъде за производители на плодове и зеленчуци, розопроизводство, винено грозде, фермери, отглеждащи селскостопански животни и пчелари. В бранш „ Пчеларство “ се дава подкрепяне за пчелни фамилии на възможни претенденти, взели участие за държавна помощ de minimis  през 2019 година, само че за не повече от наличния брой пчелни фамилии през 2020 година.

За бранш „ Растениевъдство “ помощта за развъждане на плодове е в размер на 500 лв/ха. За  оранжерийни зеленчуци ставката е 5400 лв/ ха. Относно подпомагането за развъждане на зеленчуци навън бяха разисквани два разновидността. Първият от тях е за подкрепяне на производителите в размер на 650 лева./ хектар. Втората опция е 6,5 % от прихода от реализацията на продукцията, добита от отглежданите култури, само че не повече от 650 лева./ хектар. Участниците в срещата се сплотиха към използването на първия вид, като по-целесъобразен. По първата подмярка ще се подкрепи и развъждането на рози по 900 лева./ха. Финансовата помощ за развъждане на винени лозя е в размер на 300 лева./ха. В бранш „ Животновъдство “ финансовата помощ ще бъде разпределена, както следва: за овце и кози-10 лева на глава животно; говеда - 53 лева на глава животно и за биволи 63 лева на глава животно. Пчеларите ще получат по 5 лева за едно пчелно семейство.

По втората подмярка COVID-2 се планува да се поддържат аграрни стопани заради нуждата от въвеждането на противоепидемични ограничения в границите на земеделските стопанства. Тази подмярка има за цел да резервира здравето на заетите в селското стопанство. Финансова помощ ще се дава на фермери, осъществяващи активност по развъждане на прасета, птици и други селскостопански култури. Тя е на база средносписъчен брой на личния състав за интервала март-юни 2020 година По нея стопаните ще получат 30 лева за едно заето лице в аграрни стопанства, отглеждащи други селскостопански култури. 245 лева ще се изплащат за едно заето лице за аграрни стопанства, отглеждащи прасета, а за отглеждащите птици ставката е 430 лева

Третата подмярка COVID-3 планува да компенсира дребни и междинни предприятия за преправка на селскостопански артикули. В оферти вид финансовата помощ ще се дава, в случай че е открит спад на приходите от продажби на модифицирани селскостопански артикули с най – малко 20 на 100 по данни за интервала март - юни на 2020 година, по отношение на интервала март - юни на 2019 година Относно посочените месеци се получиха разнообразни оферти, които ще бъдат разисквани.

По нея ще могат да аплайват индустриални браншове, наранени най-вече от пандемията. Подпомагането ще бъде 5 % от заявените доходи за календарната 2019 година

Представителите на сектора изрекоха признателност за опцията да бъдат подкрепени в изискванията на пандемия. Заместник-министър Лозана Василева насочи зов към тях в къс период да изпратят мнения и оферти по направените критерии за кандидатстване по трите подмерки. Тя добави, че ограниченията и ставките  ще бъдат разисквани и със службите на Европейска комисия.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР