Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) стартира приеми на

...
Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) стартира приеми на
Коментари Харесай

МЗХГ стартира приеми по три извънредни мерки от ПМДР 2014-2020 г. на стойност 17 млн. лв.

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) започва приеми на планови оферти по три изключителни ограничения от Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020 година на стойност 17 млн. лева, оповестиха от ведомството.

Те ще подкрепят директно засегнатите от COVID-19 близо 720 компании - риболовци, притежатели на риболовни кораби, аквакултурни стопанства, преработвателни предприятия, както и стопански оператори в бранша на рибарството и аквакултурите.

Бюджетът за приема по размер 1.9 "Временно прекратяване на риболовната активност " е малко над 2 млн. лева По мярка 2.6 "Подкрепа за бранша на аквакултурата за краткотрайно прекъсване или понижаване на производството " заделеният финансов запас е 10.5 млн. лева С 4.7 млн. лева по размер 5.4 "Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури " ще се компенсират загубите на преработвателните предприятия в бранша, в следствие от пандемията.

Безвъзмездната финансова помощ ще бъде предоставена за покриване на разноски на засегнатите оператори, свързани със закупуване на артикули, първични материали и материали; разноски за съхранение; разноски за външни услуги, в това число режийни разноски и такива за логистични услуги. Чрез нея по трите изключителни ограничения ще могат да бъдат покрити и разноски за личен състав, хонорари, осигурителни и здравни вноски, които са за сметка на работодателя. Така ще бъде подкрепена и заетостта в бранша.

Отпускат над 16 млн. лв. за бранш "Рибарство и аквакултури "

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за рибарски транспортен съд, аквакултурно стопанство или преработвателно дружество е 80 000 лева, а оптималният интензитет е 100 %.

Крайният период за подаване на планови оферти и по трите ограничения е 3 юли 2020 година или до привършване на средствата по всяка една от тях. Условията за кандидатстване и осъществяване и приложенията към тях са оповестени на Единния информативен портал за ръководството на Европейските структурни и капиталови фондове - https://www.eufunds.bg/, в Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове (ИСУН) 2020 и на интернет страницата на МЗХГ - https://www.mzh.government.bg/bg/.

При подготовката на плановите оферти, претендентите ще могат да получат нужното подпомагане и поддръжка от чиновници на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и нейните териториални звена, както и от Местните инициативни риболовен групи и Звеното за поддръжка на Националната Рибарска мрежа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР