Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи,

...
Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи,
Коментари Харесай

Дежурни екипи на МЗХГ следят за неправомерни стърнища в страната

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) образува дежурни екип и, които ще правят инспекции при непозволено палене на стърнища в страната. В екипите вземат участие чиновници на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) и Областните дирекции " Земеделие ". Те ще бъдат разполагаем и през идните почивни дни .

Служителите ще бъдат в непрекъсната връзка с Регионалните дирекции " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и ще получават информация от подадени сигнали на тел. 112 за сходни противозаконни дейности.

МЗХГ припомня, че паленето на стърнища е неразрешено и сходни дейности се глобяват. Съгласно Закона за запазване на земеделските земи глобата за първо нарушаване е от 1500 до 6000 лева ., а при наново става от 2000 до 12 000 лева
 Шестнадесет пожара единствено за ден в Силистренско
Шестнадесет пожара единствено за ден в Силистренско

Всичките са породени от човешка немарливост

Изгарянето на стърнища е нарушаване на главно условие за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение, което е част от условията за кръстосано сходство. Спазването на условията за кръстосано сходство е наложително изискване, с цел да могат земеделските стопани да получат цялостния размер на директните си заплащания.

Съгласно условията на европейското законодателство глобата при несъблюдение на стандартите за положително земеделско и екологично положение е сред 1% и 5% от размера на всички директни заплащания , на които бенефициентът има право. Конкретният % се дефинира според от тежестта на нарушаването.

В случаите на наново неспазване процентът се завишава на 15% , а при положение на съзнателно противоречие може да се доближи до изцяло изключване от една или няколко схеми за подкрепяне в продължение на една или повече календарни години.

Днес, в ДФЗ са получени няколко сигнала от Асоциацията на земеделските производители в България за непозволено палене на стърнища. Изпратени са екипи, които да извършат инспекция на място.
 Над 400 пожара гасиха пожарникари у нас единствено за ден
Над 400 пожара гасиха пожарникари у нас единствено за ден

Това заяви основен комисар Николай Николов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР