Министерство на земеделието, храните и горите изготвя проект на План

...
Министерство на земеделието, храните и горите изготвя проект на План
Коментари Харесай

Земеделското министерство с план срещу чумата по свинете

Министерство на земеделието, храните и горите изготвя план на План за предварителна защита, ръководство при рецесии и попречване разпространяването на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в България за 2020 година Това стана ясно по време на провела се двудневна конференция на тематика: „ Африканска чума по свинете - заключения, поучения и бъдещи дейности “, оповестиха от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите. Събитието е по самодейност на МЗХГ и в него присъединяване взеха и специалисти от Българска организация по сигурност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига и други институции, имащи отношение по използване на проекта, както и представители на научните среди и браншови организации в бранша
Планът за идната година ще включва съответни ограничения и периоди за осъществяването им от виновните институции и систематизиране на дейностите сред обособени държавни структури за битка с заболяването. Проектът ще разказва в детайли организацията за обявяване, информиране, реагиране и ръководство на силите и средствата на органите на изпълнителната власт при предварителната защита. Предмет са и процедурите с съответни задания и периоди към над 10 институции. Това са Министерство на земеделието, храните и горите (Българска организация по сигурност на храните, Изпълнителна организация по горите; Център за оценка на риска по хранителната верига), Министерство на вътрешните работи (Главна дирекция „ Национална полиция “, Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Главна дирекция „ Гранична полиция “), Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията (Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “), Министерство на околната среда и водите („ Национални паркове “, Регионални инспекции по околната среда и водите, Басейнови дирекции), Министерство на районното развиване и благоустройството (Агенция „ Пътна инфраструктура “), Министерство на здравеопазването (Регионални здравни инспекции), Министерство на финансите (Агенция „ Митници “), Министерство на туризма, Областните шефове, Асоциациите от свиневъдния бранш, Български ветеринарен съюз, Националното съдружие на общините/местната власт, Ловно-рибарските сдружения и Националният статистически институт.Всички те ще поддържат непрекъсната връзка за координационни дейности.
Планът за идната година включва и осъществяване на огромна осведомителна акция. По ПРСР 2014-2020 година сега тече банкет на планови оферти по подмярка 1.1. „ Професионално образование и придобиване на умения “ за повишение на знанията и уменията на земеделските и горските стопани, както и заетите лица в стопанствата им. По нея могат да аплайват висши учебни заведения, научни институти и Българска организация по сигурност на храните (БАБХ). Процедурата е за осъществяване на курсове и семинари, свързани с попречване и/или превъзмогване на усложнена епизоотична конюнктура., в това число и възстановяване на биосигурността в стопанството.
Във връзка с установените недостатъци при използване на ограниченията против АЧС през 2019 година, МЗХГ инициира промени в нормативната уредба, касаещи облекчение на режима за регистрация на обектите за развъждане на животни за персонални потребности. Те включват още възстановяване на ветеринарномедицинското обслужване, завишаване на ограниченията за биосигурност в обектите, както и отговорностите на притежателите и локалната власт.
По време на конференцията бе изтъкната нуждата от качествено и регулярно ветеринарномедицинско обслужване на всички животни на територията на страната, за ранно разкриване на болестта. Предвижда се по-добра съгласуваност сред БАБХ и Българския ветеринарен съюз, която включва осъществяването на ограниченията от двете страни при положение на епизоотия. Осигуряване, образуване и осъществяване на непрекъснат лабораторен надзор при домашни и диви прасета, с оглед ранно диагностициране и осъществяване на контрол за разпространяване на заболяването, е измежду другите значими цели.
Засиленият граничен надзор на придвижването на живи животни и персонален багаж на пасажерите, идващи или директно преминаващи на/през територията на страната, ще продължи и отсега нататък.
След като проектът бъде направен, ще бъде одобрен от Централния епизоотичен съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР