Министерство на здравеопазването взе окончателно решение по сагата с новата

...
Министерство на здравеопазването взе окончателно решение по сагата с новата
Коментари Харесай

МЗ реши окончателно да бута старото скеле за новата детска болница

Министерство на опазването на здравето взе дефинитивно решение по сагата с новата детска болница след извършен спор, който сподели, че мненията не престават да са диаметрално противоположни. Министерството ще пристъпи към срутване на болничното заведение и изгражданен на нова след конкурс в границите на същия финансов запас от 88 млн. лева Министерство на здравеопазването твърди, че няма юридически проблем да продължи да работи по сетга съществуващия контракт с " Главболгарстрой ", който въобще не предвиждаше побутване на постройката, като дава обещание да се спазят и периодите по него - 42 месеца. 

Решението да се премине към побутване на постройката бе предстоящо след намесата на премиера Бойко Борисов, който въпреки и с огромно забавяне се разгласи за построяването на напълно нова болница. В същото време доста от проблемите лъснаха точно след решението за побутване на структурата. И на днешния спор компликациите, които ще сътвори разрушаването на скелето и огромния финансов запас, който ще потъне в това, бяха главен акцент на част от изявленията в поддръжка на опазване на остарялата структура. От " Главболгарстрой " обаче настояват, че до края на годината постройката може да бъде съборена, а построяването на новата постройка да почне в период до 1 година. " Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата структура ще бъде изпълнено в период от почти шест месеца, което няма да повлияе на крайния период за осъществяване на плана. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния метод, тъй че да не бъдат нанесени вреди на прилежащите лечебни заведения, а живущите в региона да не търпят вреди “ ", разяснява здравният министър Костадин Ангелов.Към момента обаче няма никаква изясненост дали решението за опазване на контракта с " Главболгарстрой " при изцяло променено задание по публичната поръчка е юридически солидно.  

Поръчката за създаване на новата детска болница бе оповестена през юли, 2019 година, като предметът й включва както самото строителство, по този начин и проектирането на постройката. Обединяването на двете в обща поръчка - по този начин наречения инженеринг, бе остро подложено на критика от цивилен организации с аргумента, че няма задоволително положително задание и строителят може да взима решение в собствен интерес и в ущърб на плана. Министерство на здравеопазването евентуално разчита на тази относителна независимост в предмета на поръчката, с цел да включи в нея и бутането на остарялата постройка, само че на процедура условията към изпълнителя са напълно нови. Справка в документите по процедурата демонстрира, че потреблението на остарялата структура е основно при определянето на цената. В техническата спецификация се показват прецизен брой кревати, прецизен брой личен състав, посочени са примерни разпределения по етажите на постройката. На базата на цялата тази документи е направена и ценовата оферта на изпълнителя. Сега администрацията твърди, че няма юридически проблем да употребява контракта като финансова рамка и да преобърне напълно наличието. Не е ясно дали това напълно не опорочава поръчката, само че отговорността по контракта ще е на някогашния здравен министър Кирил Ананиев. Възможно е администрацията да се надява, че няма да има протестиращи против формата, откакто се одобряват настояванията на протестиращите групи против болничното заведение. Проектът ще се следи от публичен съвет с консултативни функционалности, който ще следи всички стадии от осъществяването. 

АРГУМЕНТИ ПРОТИВ СЪБАРЯНЕТО 

Няма солидни причини за събарянето на постройката, разяснява строителят Петър Ненов. Според него взривяването на структурата ще съставлява огромен риск за разположените в непосредствена непосредственост клиники. " Взрвните работи носят огромна заплаха. Това е съществено влияние върху околната среда - тонове дим и пепел над цялата Медицинска академия и квартала. Тази пепел ще се носи от вентилационните системи месеци наред. Шумът от гърмежа ще е еднократен, само че не и от разбиването с пневматични чукове, рязането на армировката, изнасянето на боклуците. И това, с цел да се взриви годна констпруктивно постройка ", разяснява Ненов. Че структурата дава отговор на всички условия заявява и конструктоът на блогавете Лазар Голев. Медицинската общественост и представители на архитекти и пациенти смятат обаче, че остарялата структура не дава отговор на визиите за съвременна детска болница. " Това е постройка, бройлеров вид ", разяснява Ггеорги Богданов от Национална мрега за децата. Няме потребност от болница, който наподобява на жилищен блок, разясниха и други медици. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР