Министерство на здравеопазването спешно да пренапише стандарта за спешна медицина,

...
Министерство на здравеопазването спешно да пренапише стандарта за спешна медицина,
Коментари Харесай

Лекарите искат нов стандарт за спешната медицина, иначе напускат

Министерство на опазването на здравето незабавно да пренапише стандарта за незабавна медицина, тъй като незабавните медици всеобщо се канят да напущат. Това съобщи доктор Десислава Кателиева, ръководител на Националната асоциация на работещите незабавна здравна помощ, представена от news.bg.

Д-р Кателива посочи, че на процедура след решението на Върховния административен съд за анулацията на част от стандарта за незабавна помощ, незабавните медици са оставени да работят без нормативна база и отбрана при положение, че пациентът си потърси правата пред съда.

Кателиева съобщи, че през последните седем месеца, страната е разрешила на лобитата в опазването на здравето да стопират глава 4 от стандарта по незабавна медицина, вследствие на което четири месеца към този момент незабавните отделения работят отвън закона, т.е. без нормативна база.

Държавата е отсрочила с 12 месеца старта на плана за рационализация на незабавната здравна помощ по Оперативна програма " Региони в напредък ", а подписаният през месец февруари 2015 година план ПУЛСС 2 по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " е на процедура нефункциониращ. Проектът планува построяването на Национален център за образование по незабавна медицина. Стойността му е 7 млн. лева

Тя изясни, че стандартът, част от който бе анулиран с решение на Върховен административен съд, е бил подсилен и от Европейската асоциация по незабавна медицина. Според нея здравното ведомство би трябвало да одобри в незабавен порядък подобен стандарт, тъй като от 7 март тази година незабавната медицина е оставена без нормативна база.

Според нея българският пациент не заслужава да бъде обслужван по-лошо от европейския, в противен случай - той е доста по-болен от европейския и заслужава да бъде обслужван както в просторни незабавни отделения, по този начин и с коли за спешна помощ вид А, В, С, както и да бъде обслужван според триажните протоколи, даващи преимущество на незабавния пациент.

Председателят на асоциацията настоя и за повече бистрота за проектите на здравното министерство по отношение на плана за рационализация на незабавната помощ по Оперативна програма " Региони в напредък ". Проектът планува 160 млн. лева за закупуването на 400 нови автомобила и модернизацията на съществуващите филиали на Центровете за незабавна здравна помощ и оборудването им - 198 на брой в цялата страна.

Кателиева уточни и че през февруари 2016 година тогавашното управление на Министерство на здравеопазването е изразило мнение, че не сме готови да стартираме плана за закупуването на новите коли за спешна помощ и ремонтите на незабавните кабинети и отделения. Те имали нова визия за стандарта по незабавна медицина.

" Съответно февруари планът е далечен във времето за декември 2017 година От клюки и някои медии разбрахме, че Министерство на здравеопазването със длъжностен министър Илко Семерджиев не е подкрепил сключването на плана и стартирането му. Още 12 месеца ще продължаваме да бъдем със старите коли за спешна помощ, при старите условия на труд ", добави Кателиева.

Според нея, " в случай че след декември няма подписан подобен план за незабавните медици - няма да има и бъдеще ".

Кателива попита " кой и за какво реши да отсрочи плана за рационализация на незабавната помощ ". Тя напомни, че август месец предходната година в Министерство на здравеопазването е имало наета компания, която да създаде съответните планове за поправки и да приготви сключването на плана с Европейска комисия. Според нея тогава следващият министър взема решение, че този стандарт не е най-хубавият, че тези пари са незадоволителни.

" Научаваме, че ще се вършат нови планове и се отсрочва с 12 месеца. Знаете ли какво значи 12 месеца с тези коли за спешна помощ в тези условия на труд? Колко мислите, че ще останат от нас? ", попита риторично лекарката.

Освен модернизацията на въпросните 198 филиала на незабавна помощ, е планувано и построяването на 34 незабавни отделения в огромните регионални градове на страната.

" Всяка година ние преглеждаме към 2,5 милиона българи, които са потърсили незабавна здравна помощ ", уточни Кателиева. Така анкетно изследване, извършено измежду 296 незабавни медици демонстрира, че измежду ограниченията, които биха ги задържали на работното им място, са подобряването на изискванията - над 50%, както и ограничения за сигурността ни поради възходяща експанзия.

" Държавата преди три години одобри идея за развиване на незабавната здравна помощ. В продължение на две години имаше някаква поредност в осъществяването на тази идея, беше признат стандарт по незабавна медицина, стандарт, зад който застанахме всички ние, тъй като участвахме в написването му. Този стандарт беше подсилен и от Европейската асоциация по незабавна медицина ", напомни доктор Кателиева.

Тя показа и писмо на Европейската асоциация по незабавна медицина, в което поддържа и предлага на Министерство на здравеопазването да се придържа към стандарта. По думите ѝ тогава са били взети ограничения за сигурността на екипите. 2015 година имаше 350 набези, а през 2016 година към този момент бяха 50, посочи лекарката.

Относно положението на автопарка тя установи, че системата разполага с 663 автомобила, от които 159 са нови. " Изискването колите да бъдат вид А, Б, С влезе в действие с приемането на стандарта през 2015 година Нито една от актуалните коли на незабавна помощ в България не дават отговор на условията на БДС и европейските стандарти за сигурност, съоръжение и експедитивност на обслужване на пациентите ", уточни медикът.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР